Publicerad:

Stor ungdomssatsning bland sportlovsaktiviteterna ska få unga att läsa mer

Sportlovet närmar sig och i Sigtuna kommun erbjuder vi mängder av aktiviteter för barn och unga. I den långa listan syns också resultatet av bibliotekens ungdomssatsning som genom tv-spelsturneringar, biovisningar och annat ska få fler unga att läsa mer.

Massor av tv-spel på ett bord i Green Room på Märsta bibliotek.

I Green Room på Märsta bibliotek kan sportlovslediga ungdomar spela tv-spel, delta i andra aktiviteter eller bara vara. Foto: Sigtuna kommun

Att våra kultur- och fritidsverksamheter åter är på banan efter ett par år med pandemirestriktioner syns väl i årets utbud av sportlovsaktiviteter. Barn, unga och deras familjer kan välja på över 35 olika aktiviteter under lovet med start helgen vecka 8. Bland annat blir det skridskodisco i Pinbackshallen genom ett samarbete mellan fritidsgårdarna, Fritidsbanken, Sigtuna skridskoklubb och Wings HC. För eftersom det är just sportlov består veckan så klart av mycket fysisk aktivitet. Men den som vill kan också variera sig med att aktivera hjärnan och utmana sin kreativitet.

Med utgångpunkt i berättelser och hur de kan berättas på många olika sätt genom exempelvis film, dataspel, brädspel, tidningar och böcker försöker vi uppmuntra och inspirera ungdomar till mer läsning. Det är en del av vår ungdomssatsning som Sigtuna kommuns bibliotek gör under hela 2023 för att locka unga invånare till biblioteken, berättar Henrik Thureson som är bibliotekschef i Sigtuna kommun.

På sportlovet hittar man därför både workshops i animation och stop-motion, tv-spelsturnering i Fifa och en filmvisning i Biokällan bland de aktiviteter som biblioteket anordnar. Henrik Thureson igen:

Klyftan mellan de som läser mycket och de som inte läser alls växer bland ungdomar. Bland de som redan läser ökar läsningen men bland de som läser lite minskar den. Vi vill förbättra vårt utbud för de ungdomar som inte läser alls eller läser lite och det kan vi göra på många olika sätt, med allt från inbjudande lokaler till ett relevant utbud. Om vi kan få ungdomarna att komma till biblioteket genom att spela spel och umgås kan det också leda till att de lånar hem en bok eller två.

Biblioteken efterlyser också förslag på vad unga vill se mer av i utbudet.

Vi vill utveckla biblioteket som plats för unga att trivas, mötas, verka och inspireras på. Med allt från bokprat och studiemöjligheter till filmvisningar och workshops vill vi motivera till läsande och berättande. Så berätta gärna för oss, vad skulle du vilja göra på biblioteket?

Ett annat tema som också syns bland bibliotekets aktiviteter på sportlovet är författaren Astrid Lindgren. Att det är 60 år sedan den första boken om Emil i Lönneberga kom ut firas på alla bibliotek i kommunen och på mötesplatsen i Valsta. Dessutom arrangerar vi ett Astrid Lindgren-quiz i Kulturlänken den 28 februari där både barn, ungdomar och vuxna kan tävla tillsammans i lag. Välkomna!