Publicerad:

Så uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är en dag då vi minns befrielsen av Förintelsens offer. Här i Sigtuna kommun har vi bland annat uppmärksammat dagen med visningar av utställningen Mottagandet på Sigtuna museum och en efterföljande konsert på Sigtunastiftelsen.

Fyra personer som spelat cello, violin och viola och en person som läst texter i Sigtunastiftelsens bibliotek tackar publiken från scenen.

Alva Press, Elin Emtell Rubinsztein, Anna Rubinsztein, Andreas Lavotha och Maciej Zaremba tackar publiken efter konserten på Sigtunastiftelsen. Foto: Sigtuna kommun

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag, en dag då vi minns befrielsen av Förintelsens offer. Under veckan har vi uppmärksammat detta på flera sätt. Bland annat genom visningar av utställningen Mottagandet på Sigtuna museum och en konsert på Sigtunastiftelsen.

Utställningen Mottagandet berättar om när överlevande från Förintelsens koncentrationsläger kom till Sigtuna sommaren år 1945. Staden och dess dåvarande 1 400 invånare tog emot 600 överlevande och beredde plats för att kunna ta emot många fler. Mottagandet berättar historierna om de som kom hit, om de som tog emot och om den tid som var då.

I fånglägret Theresienstadt var kompositörerna Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann internerade. Under sin tid i fångenskap skrev de flera verk som uppfördes i lägret och som idag spelas världen över. På konserten på Sigtunastiftelsen den 25 januari framförde Alva Press, Elin Emtell Rubinsztein, Anna Rubinsztein och Andreas Lavotha några av dessa verk på violin, viola och cello. Och mellan satserna läste författaren Maciej Zaremba ur sin bok "Huset med de två tornen" som skildrar mammans och mormoderns flykt undan Förintelsen och kriget i Polen.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari då förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades på denna dag för 77 år sedan.

En ny guidad visning av Mottagandet ges den 27 januari klockan 14.00. Det är också alltid fri entré till denna utställning i museets lobby.

Sigtuna Museum & Art

Museiintendenten Anna ger en guidad visning av Mottagandet med berättelser och bilder längs väggarna.

Guidad visning av utställningen Mottagandet på Sigtuna museum. Foto: Sigtuna kommun