Publicerad:

Många UF-företag kommer till Sigtuna kommuns näringslivsdag

På gymnasiet kan elever välja att driva ett UF-företag som en del av sin utbildning. Till vår näringslivsdag den 14 december kommer hela 26 företag för att lära mer och sälja sina produkter!

Den 14 december arrangeras Sigtuna kommuns näringslivsdag på Scandinavian XPO i Arlandastad. Det är en heldag full med olika seminarier och möjlighet till mingel och samtal för alla företag i kommunen.

Till näringslivsdagen har vi också bjudit in årets UF-företag från gymnasieskolorna. Många har tagit chansen, och hela 26 företag från Arlandagymnasiet och SSHL, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, kommer att vara där med sina produkter!

Listan på vad UF-företagen erbjuder är lång – allt från överfallslarm till återanvända ljus.

Att ha ett UF-företag innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. Ellie Thorstensson och Maria Häggqvist på SSHL är två av eleverna som driver företag tillsammans och säljer vinteranpassade strumpbyxor. De berättar:

Det är väldigt mycket lärdomar man kan få av att driva ett företag. Vi sköter vårt företag på riktigt, med utgifter och inkomster och att lösa de problem som uppstår. Till exempel att vårt lager av strumpbyxor tog slut, eftersom det gick bättre för oss i början än väntat. Vi hittade vår produkt genom egen erfarenhet och ville ta hit den till Sverige. Vi tjejer har ju kort kjol till vår skoluniform och det kan vara kallt på vintern.

Vi har höga förhoppningar inför Näringslivsdagen. Dels att få se hur andra UF-företag gör, och dels få ta lärdomar från de professionella entreprenörerna och höra vad de tycker om vårt företag. Vi kommer också att lyssna på föredragen.

Victor Langemar Persson går på Arlandagymnasiet och jobbar med ett UF-företag tillsammans med fyra andra killar som säljer egentillverkade ingefärsshots.

Det är mycket erfarenheter man drar på sig att driva ett företag tillsammans. Alla jobbar tillsammans och tar sitt ansvar, och vi har lärt oss hur viktigt det är att göra en sak i taget så att man kan gå vidare. Vi tillverkar vår produkt själva och det krävs att vi hjälps åt. Det är många citroner att pressa med handpress. Eftersom vi går en idrottsinriktning ville vi jobba med en hälsoprodukt som hjälper människor att hålla sig friska.

För att nå ut jobbar vi mycket med vårt instagramkonto. Vi kör också på Tiktok och en av våra videor gick viralt med 22 000 visningar. Genom kommunens näringslivschef fick vi kontakt med en rådgivare som har företag här, och det har varit jättebra.

Annika Bröms, Sigtuna kommuns näringslivschef, välkomnar gymnasieeleverna och deras företag till näringslivsdagen.

Det ska bli jätteroligt att ha unga entreprenörer på plats tillsammans med alla etablerade företag i kommunen. Förhoppningsvis kommer de att lära sig och sälja massor, samt träffa företag i olika branscher och flera av kommunens verksamheter, säger Annika Bröms.