Publicerad:

Irina Jonsson lär ut sin talang på Sigtuna kulturskola

I våras tävlade Irina Jonsson i Talang med ett känslosamt framträdande och tekniker som tidigare varit okända i Sverige men vanliga i hemlandet Ukraina. Nu håller hon kurser i att måla med sand och ljus på Sigtuna kulturskola tack vare vårt upplägg med kulturcheckar.

Kanske känner du igen Irina från TV? I våras tävlade Irina Jonsson i TV4:s program Talang. Där uppträdde hon med ett känslosamt framträdande tillägnat hennes mamma. Irinas talang är att hon kan måla med sand, vatten och ljus, tekniker som är ganska vanliga i Ukraina. Irina flyttade till Märsta från Ukraina år 2014 och lär nu ut sin konstform under fullbokade kurser på Sigtuna kulturskola tack vare vårt upplägg med kulturcheckar. Upplägget innebär att Irina genom samarbete med kommunen kan erbjuda sin undervisning som en del av kulturskolans kursutbud och få ersättning för det.

Den 3 december uppträder Irina och hennes elever i Kulturlänken. Då ska de måla i sand till musik ackompanjerade av elever som spelar fiol. Musiken betyder mycket när man målar med sand då det kan förstärka den känsla och upplevelse som konstnären vill förmedla. Både att måla och lyssna på musik har dessutom en positiv inverkan hos barn som behöver hjälp att bli lugna, menar Irina.

Det är fri entré till konserten men den som vill kan bidra med stöd till Ukraina på plats i Kulturlänken.

Syntolkning av filmen

Vi träffar Irina i bild- och formsalen på Sigtuna kulturskola där Irina har flera sandbord som lyser i olika färger underifrån. Irina visar hur man strör sand över sandbordet och målar genom att använda händerna och förflytta sanden på sätt så att det framkommer olika motiv.

Kulturcheck

Är du också en privat aktör som erbjuder undervisning i estetiska ämnen för barn och unga precis som Irina? Läs gärna mer om hur du genom vårt upplägg med kulturcheckar kan bli en del av kulturskolans utbud här i Sigtuna kommun.

Kulturcheck

Irina Jonsson framför sina sandbord i bild- och formsalen.

Irina Jonsson håller kurser i målning med sand på Sigtuna kulturskola. Foto: Sigtuna kommun