Publicerad:

Möjligheternas plats erbjuder både CV-hjälp och fotbollsfest

På mötesplatsen i Valsta kan unga vuxna mellan 17-25 år få hjälp att skriva CV och söka jobb eller bara hänga och spela spel varje tisdag och torsdag. Och i några veckor till framöver blir det fotbollsfest när Möjligheternas plats även visar matcher från fotbolls-VM.

Personal från Möjligheternas plats pratar med varandra på mötesplatsen i Valsta.

De som möter ungdomarna på Möjligheternas plats på mötesplatsen i Valsta är bland annat Abdulkadir Bulhan och Nikan Soheilifar. Foto: Sigtuna kommun

En Möjligheternas plats för unga vuxna

På kommunens mötesplats i Valsta arrangerar vi många olika aktiviteter för alla åldrar. Varje vecka kan den som vill ta del av allt från exempelvis språk- och IT-café, sagostunder och läxhjälp till prova-på-tillfällen i fiol eller dans och konstutställningar.

Sedan i somras öppnar mötesplatsen också upp dörrarna till Möjligheternas plats för unga vuxna mellan 17-25 år varje tisdag och torsdag. Möjligheternas plats är en ideell förening som bedriver självledarskapsutbildning samt erbjuder unga vuxna någonstans att mötas och få hjälp med olika saker. Till Möjligheternas plats kan man komma för att få rådgivning, förslag och samtala kring frågor som berör samhälle, utbildning eller arbetsmarknad. Man kan få hjälp med att skriva CV och få individuell coachning för att hitta ett deltidsarbete.

De som möter ungdomarna på Möjligheternas plats är bland annat Abdulkadir Bulhan och Nikan Sohelifar.

Vi försöker peppa och stötta med det vi kan för att hjälpa de som kommer hit att uppnå det de vill i livet, man ska känna att det här är en Möjligheternas plats helt enkelt. Ibland fixar vi olika workshops och föreläsningar och ibland bara hänger vi också och blir utmanade i schack, backgammon eller tv-spel, berättar Abdulkadir Bulhan.

Fotbolls-VM på Möjligheternas plats

Fotbollsspelet FIFA är ett av de tv-spel som det ofta tävlas i här och inom kort blir det mer fotboll i fokus på Möjligheternas plats. För även om årets upplaga av fotbolls-VM är både omdiskuterad och kritiserad i fråga om omständigheterna kring arrangemanget i Qatar så är sporten i sig fortfarande något som både kan intressera och inspirera många unga vuxna. Därför har Möjligheternas plats ansökt om och fått rättigheter att visa matcher från fotbolls-VM på storbildskärmen på mötesplatsen i Valsta.

De som besöker Möjligheternas plats under november och december kan alltså passa på att inte bara få hjälp med CV och jobbsökande utan också titta på de VM-matcher som har avspark mellan klockan 15.00-21.00 på tisdagar och torsdagar.

En del av Samhällsbyggnadslyftet

Möjligheternas plats finns förutom i Sigtuna kommun också i Sollentuna kommun. Aktiviteterna som Möjligheternas plats erbjuder på mötesplatsen i Valsta möjliggörs genom Sigtuna kommuns satsning Samhällsbyggnadslyftet. Syftet med Samhällsbyggnadslyftet är att minska och motverka segregationen i kommunen samt stärka hela kommunens attraktivitet.

Möjligheternas plats riktar sig till en målgrupp av unga vuxna mellan 17-25 år som blir som en förlängning av de målgrupper som våra fritidsgårdar och ungdomshus är till för. Det känns viktigt och bra att också kunna erbjuda dessa unga vuxna en plats att komma till och här på mötesplatsen i Valsta har vi många olika funktioner samlade som kan vara till stöd och hjälp för att till exempel kunna ta sig ut i arbetslivet, säger Ann Blomqvist Estevez, kultur- och ungdomschef i Sigtuna kommun.