Publicerad:

Att sänka temperaturen i varmvattenberedaren kan leda till hälsofarliga bakterier i vattnet

Sänk inte temperaturen i din varmvattenberedare. Det är viktigt att värma upp vattnet tillräckligt för att undvika att legionellabakterier bildas. Bakterierna kan vara mycket hälsofarliga.

Vi är just nu många som hjälps åt att se över vår energiförbrukning och hur vi kan minska den. Det gäller dock att tänka över vilka insatser du gör och följa råd från myndigheter och andra pålitliga källor.

Ett vanligt tips är att sänka temperaturen inomhus med någon grad. Detsamma gäller inte för din varmvattenberedare, där det istället är viktigt att vattnet håller rätt temperatur.

Om temperaturen sänks för mycket kan det ske tillväxt av legionellabakterier i vattnet. Det är viktigt att varmvattnet är ordentligt varmt och kallvattnet ordentligt kallt, säger Sofia Alpsjö Siljevall, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddsenheten, och fortsätter:

Sänk inte temperaturen till under 55°C.

Du kan bli infekterad av legionella genom att andas in små droppar med förorenat vatten exempelvis när du duschar, enligt 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vanliga symptom på legionella är lunginflammation med hög feber, diarré, huvud- och muskelvärk. Framförallt personer med nedsatt immunförsvar kan bli svårt sjuka.

Sofia Alpsjö Siljevall tipsar om några enkla förebyggande åtgärder:

Kontrollera kontinuerligt att din varmvattenberedare fungerar som den ska om du bor i eget hus. Bor du i ett flerbostadshus kan du fråga din fastighetsägare om vilken egenkontroll de utför.