Publicerad:

Värdegrunden finns i väggarna i Sigtuna kommuns nya högstadiebyggnad

Den omtyckta japanska mangafilmen ”A Silent Voice” handlar om en högstadieklass och ämnen som mobbning, olikheter, respekt, vänskap, ånger och förlåtelse tas upp. Filmen har bland annat hyllats för de vackra tecknade miljöerna – och inspirerat arkitekterna bakom Steningehöjdens högstadieskola.

Interiör på Steningehöjdens skola. Foto: Rosie Alm

Foto: Rosie Alm

Inför att planeringen av Sigtuna kommuns nya högstadieskola skulle börja, fick eleverna i årskurs 6 på Steningshöjdens skola vara med i en workshop kring hur den nya högstadieskolan skulle se ut. De kom med idéer kring design av matsal och skolgård och fick ge sina synpunkter på arkitekternas förslag.

Steningehöjdens skola har länge arbetat systematiskt med värdegrundsfrågor och självklart är det så att om eleverna mår bra, trivs och känner sig trygga så lyckas de också bättre i skolan och når en högre måluppfyllelse. Här ska individer och kunskap växa och det är härligt att även byggnaden är inspirerad av dessa viktiga värden, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden och fortsätter:

Jag tycker det känns väldigt fint med arkitektens inspiration från den japanska animerade filmen A Silent Voice. Den handlar om vikten att behandla varandra med respekt, vänlighet och ta tillvara på olikhet och mångfald. Värden som genomsyrar kommunens värdegrund och skolans vision där varje elev ska bli sedd, hörd och respekterad för den person hon/han är.

Interiör på Steningehöjdens skola. Foto: Rosie Alm

Foto: Rosie Alm

Inomhusmiljön har influenser från trädgården i A Silence Voice, en trädgård som omgärdas av mystik och fantasi.

Hållbarhet och kvalité har varit viktigt vid materialvalen där träfönster, akustikväggar av träribbor och golv av granitkeramik är några av inredningsdetaljerna.

Under torsdagen 27 oktober hålls ett kalas för att fira att högstadiebyggnaden är färdig.

Ingela Hamlin, förvaltningschef barn- och ungdomsförvaltningen, säger:

Äntligen står hela Steningehöjdens skola klar. Jag är så glad att få vara med idag och inviga den sista etappen i bygget av Steningehöjdens skola. Detta är den tredje invigningen i Sigtuna kommun av nya moderna och ändamålsenliga skollokaler den här hösten. Nu finns alla förutsättningar på plats i en fantastisk lärmiljö att fortsätta arbetet mot skolans vision ”Alla är olika, alla är unika och alla kan lyckas”.

Steningehöjdens skola. Foto: Rosie Alm

Foto: Rosie Alm

Steningehöjdens skola ligger högt belägen bland tallar och från klassrummen har eleverna utsikt mot naturen.

Förutom den nya byggnaden för högstadieklasserna finns det på skolområdet även byggnader för förskola och grundskola samt en idrottshall som tillsammans formar som ett litet samhälle, på arkitektspråk en så kallad trädgårdsstad.

Skolan är alltså en F-9 skola och ligger i Steningehöjden mellan Sigtuna och Märsta. Högstadiet rymmer tre parallellklasser.

Skolan har haft ett digitalt fokus i många år och är en så kallad Apple Distinguished School, vilket är ett bevis på att skolan arbetar innovativt med digitalisering som en naturlig del i undervisningen.