Publicerad:

Sharon Dyall sjunger på hemmaplan

Artisten och skådespelerskan Sharon Dyall växte upp som tonåring i Valsta och bodde kvar i kommunen även i vuxen ålder. Nu återvänder hon till Valsta och Kulturumteatern för en konsert med storbandet Arlanda Big Band.

Sharon Dyall.

Sharon Dyall kommer till Kulturumteatern den 29 oktober för en konsert med Arlanda Big Band.

Från uppväxten i Valsta

Sharon Dyall föddes 1962 och levde sina första år i England och Västindien tillsammans med sina föräldrar och syskonen Barbara och Karl Dyall. När Sharon var tonåring flyttade familjen till Sverige och en lägenhet i Valsta. För Sharon var det härligt att komma till tryggheten i Sverige från ett ganska mycket tuffare liv innan och hon tyckte att allt var så rent, tryggt och fint i då relativt nybyggda Valsta. Hon gick på högstadiet i Valstaskolan och jobbade på Arlanda ett tag efter gymnasiet.

Jag tror att jag kunde ha varit kvar längre eftersom jag trivdes rätt bra då, men musikens dragkraft var starkare. Så småningom fick jag fler och större uppdrag och det har lett till många stora äventyr inom musiken och ut i världen.

I England hade Sharon lärt sig att steppa och det fick hon möjlighet att fortsätta med även i Sverige. På ett bord utanför ungdomsgården i Valsta där hon hängde ibland blev hon utmanad av kompisarna att bevisa att hon faktiskt kunde steppa. Och genom Sigtuna kulturskola lärde hon sig så småningom att spela piano, en ynnest som hon är tacksam för idag.

Till stora scener runt om i världen

Som artist och skådespelerska har Sharon fått resa och turnera runt i hela världen. Hon har spelat stora huvudroller med några av landets största artister och arbetat både med teater, film och TV. Många känner särskilt igen henne från serien Varuhuset som hon fick sitt stora folkliga genombrott i 1987. I samma veva gjorde hon sig också ett namn på musikalscenen där hon belönades med en Guldmask för sin tolkning av Anita i West Side Story på Chinateatern 1989.

Idag jobbar Sharon även som regissör och översättare i olika dubbproduktioner och hon har lånat ut sin röst till flera tecknade serier och långfilmer. Hon har dessutom skrivit de svenska sångtexterna till Disney-succéerna Frost. Hon undervisningar i röst och tal på Stockholms musikpedagogiska institut och Balettakademien. Att hon fortsatt får jobba aktivt inom alla dessa områden är något hon nästan får nypa sig i armen över.

Jag minns när jag var liten och vi hade ett uppdrag på svenska-lektionen där vi skulle skriva vad vi ville bli och jag skrev lite blygsamt att jag ville bli körsångerska. Det var några som tyckte att jag borde skriva något mer realistiskt. Och så när jag fick min första hundralapp för att ha varit med på en skivinspelning - det var värt bra mycket på den tiden, i varje fall för mig - så sprang jag upp till ungdomsgården i Valstaskolan och firade med att spendera den direkt. Mer än 30 år senare i branschen så blickar jag tillbaka och ser att min lilla dröm har överträffats flerfaldigt.

Familjen trivdes bra i Valsta

Sharons pappa Colin Dyall var jazz- och funkmusiker och uppskattade närheten till Arlanda och Stockholm när de bodde i Valsta:

Jag saknade och kan fortfarande sakna England ibland och tyckte att det var svårt att bryta upp, lämna vänner och flytta hit, men som tur var minns jag att jag snart fick fina vänner i skolan. Lägenheten var fantastisk tyckte vi - och varm! Ordentligt kök, badrum och tvättstuga… Rena rama lyxen. Det vi också upplevde var att allt fanns inom rimligt avstånd. Affärer, skola, bank, arbete. Och pappa gillade närheten till Arlanda och Stockholm som passade en musiker som enkelt behövde kunna resa.

Sharons mamma Nina bodde kvar i samma lägenhet i Valsta under sina resterande 40 år i livet. Hon trivdes enligt Sharon fantastiskt bra i Valsta med många goda vänner som också kom att bli som familj även för Sharon och hennes syskon. Sharon har därför ofta återkommit till Valsta genom åren.

Nu har den äldsta av mina två döttrar hittat sin kärlek i Märsta och har barn och bor ihop med hela sin härliga storfamilj där, så jag fortsätter ta mig dit när jag hittar ledig tid och får kramas med mina barnbarn. Mycket har förändrats. När vi flyttade till Märsta fanns nästan bara en stor plåtburk till Tempo och en stor bubbla till ishockeybana och jag har sett hur Märsta Centrum har vuxit. Jag tycker att det är fint med dammarna och landskapsarkitekturen som nu smyckar Märsta. Det har verkligen vuxit. Varje gång jag åker tillbaka tycker jag mig se något nytt. Nu har jag fått tillfälle att få uppleva Kulturlänken också när jag repeterade ihop med storbandet inför spelningen. Det är otroligt fint att det finns!

Konsert med Arlanda Big Band

Storbandet som Sharon nu kommer tillbaka till Valsta för att framföra en konsert ihop med är Arlanda Big Band. Arlanda Big Band bildades 2006 och har tidigare gjort konserter med artister som Roger Pontare, Jens Hult, Micke Rickfors och Babben Larsson. Storbandet består av musiker från Sigtuna kommun med omnejd varav flera har lärt sig spela på sina instrument genom Sigtuna kulturskola, precis som Sharon.

Konserten framförs på Kulturumteatern den 29 oktober klockan 15.00. Biljetter köps via Nortic.

Biljetter till Sharon Dyall möter Arlanda Big Band på Nortic.se Länk till annan webbplats.

Syntolkning: Sharon Dyall sjunger låten "You let my love grow cold" tillsammans med storbandet under en repetition i Sigtuna kulturskolas aula.