Publicerad:

Höstlovsaktiviteter oavsett funktionsförmåga - och i samarbete med näringslivet

Snart är det höstlov. Då bjuder vi på massor av olika aktiviteter för barn och ungdomar. Tanken är att det ska finnas något för alla - oavsett ålder, intresse och funktionsförmåga.

Nalle släpper en mikrofon ur sin hand.

Showen Rätt rätt fel med Nalle Katastrof är en av höstlovsaktiviteterna för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Foto: Nalle Laanela

Höstlov med Sigtuna Funkis

I vanlig ordning erbjuder vi ett höstlovsprogram fullt av aktiviteter för barn och ungdomar i vår kommun. I år är dessutom en del av aktiviteterna anpassade efter barn och ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Det är en del av kommunens nya satsning för att personer med funktionsnedsättning ska få ett större och mer lättillgängligt utbud av fritidsaktiviteter. Malin Bernt är samordnare för satsningen Sigtuna Funkis och hon berättar mer:

Flera familjer vill inte gå på vanliga bioföreställningar av rädsla för att barnet ska göra ljud och störa andra. På höstlovet erbjuder vi därför familjebio på Biokällan i Märsta. Vi kommer också att åka på utflykt till Tom Tits Experiment i Södertälje. Andra exempel på anpassade aktiviteter som vi kommer att ha är skapande workshop på ValstaKonst och vattengympa och familjelek på Midgårdsbadet. Vi bjuder också på en show med Nalle Katastrof om sociala regler som inte alltid är så lätta att förstå.

Genom att ordna anpassade aktiviteter är förhoppningen att fler ska kunna delta i höstlovsprogrammet. Att ha exempelvis en rörelsebegränsning eller en neuropsykiatrisk- eller intellektuell funktionsnedsättning ska inte vara något hinder för det.

Efterfrågad kurs i musikproduktion

En annan av kommunens satsningar som också har lett till ett större utbud i höstlovsprogrammet är kulturskolans projekt med kulturcheck. Kulturcheck beskriver den ersättning från kommunen som en extern aktör kan få för att de erbjuder kulturverksamhet för barn och ungdomar genom Sigtuna kulturskola. En tanke är att vi genom de externa aktörerna ska kunna bredda kulturskolans utbud och när kulturskolan frågade högstadieelever vilken kurs de helst skulle vilja gå på sin fritid svarade de flesta musikproduktion. Platserna på den ordinarie terminskursen i musikproduktion är redan fullbokade men genom EMB Studio kan vi nu erbjuda en kurs i det efterfrågade ämnet även under höstlovet. Och det i Arlandastad som är ett geografiskt område där kulturskolan inte haft någon undervisning tidigare.

Kursen pågår under tre intensiva dagar och går igenom moment som teknisk studioutrustning, akustik, musikproducentens roll, mikrofonteknik och ljudredigering. Allt i en professionell studio och med skapandet av en kort låt eller jingel som slutmål.

Legomotorer, spöken och magi

Även Brobygget kan under höstlovet erbjuda aktiviteter utöver det vanliga tack vare samarbete med näringslivet. Volontärarbetande personal från Cummins Sweden AB som är specialiserade på diesel- och gasmotorer kommer vid två av tillfällena i Valsta sporthall att låta barn och ungdomar prova på att bygga en motor - fast i lego.

Våra höstlovsaktiviteter är med andra ord många och framtagna så att de allra flesta ska kunna hitta något som intresserar. I programmet finns allt från kursen i musikproduktion och legobygget med Brobygget till berättarföreställningar, brädspelsträff, konstkollo, guidad spökvisning, sångworkshop och skrivarkurs med den prisbelönta författaren Sara Lövestam. Och de allra flesta aktiviteter som vi erbjuder under lovet är kostnadsfria.

Hela höstlovsprogrammet finns på sigtuna.se/höstlov

Ett mixerbord.

Höstlovets tredagarskurs i musikproduktion kan vi erbjuda tack vare en extern aktör som anslutit sig till kulturskolans projekt med kulturcheck. Foto: Easy Champ AB