Publicerad:

Lyckat samarbete ska lösa kompetensbrist inom besöksbranschen

Tack vare ett samarbete mellan Destination Sigtuna och Sigtuna kommuns näringslivsenhet och Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen genomfördes ett uppskattat dialogmöte på Stora Brännbo i fredags. Målet med mötet var att hitta konkreta lösningar på det stora behovet av personal inom besöksnäringen.

bild på kvinna vid whiteboard-tavla

Annika Bröms, näringslivschef i Sigtuna kommun, håller koll på schemat för speeddating. Foto: Sigtuna kommun

Våra hotell- och konferensanläggningar i kommunen har flaggat för att de har stora problem att hitta personal och att läget är akut. För att hjälpa till, både på kort och lång sikt, bjöd Sigtuna kommun och Destination Sigtuna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. in till ett dialogmöte om kompetensförsörjning. Avsikten var att sammanföra representanter från några av kommunens hotell och konferensanläggningar med de yrkesskolor som erbjuder vuxenutbildningar inom hotell- och restaurang. Men också att presentera Etableringslyftet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som snabbt kan matcha utrikesfödda arbetslösa in i arbetslivet. Med på mötet fanns även Sigtuna kompetenscenter, som samordnar vuxenutbildningar för kommunens vuxna invånare.

Speeddating mellan deltagarna

Efter en snabb presentationsrunda av de tre närvarande yrkesutbildningarna samt Etableringslyftet blev det dags för speeddating mellan de närvarande hotell- och konferensanläggningarna, yrkesskolorna och Etableringslyftet. Hotell- och konferensanläggningarna kunde då framföra vilka behov av kompetens de har och få kunskap om hur skolorna och etableringslyftet kan hjälpa dem, med både personal, lärlingar och rätt typ av utbildningar.

Deltagarna summerade mötet efteråt och alla verkade överens om att det var väl investerade timmar. Etableringslyftet fick konkreta uppdrag att arbeta vidare med och yrkesskolorna ska se över hur de kan skräddarsy kortare utbildningspaket för att snabba på processen att få fler anställningsbara.

Jag hoppas att ni från branschen fått nya idéer och att den här dagen kanske löser något snabbt för er, men också på sikt, sa Annika Bröms, näringslivschef, som lovar flera liknande tillfällen framöver, även för andra branscher.

På LinkedIn kan du också följa Näringslivet i Sigtuna kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se hur vi arbetar med det lokala näringslivet.