Publicerad:

Arbetet på Midgårdsbadet blev Malins räddning

Midgårdsbadet bidrar inte bara med glädje och bättre hälsa för många av våra besökare. För Malin Samson har Midgårdsbadet haft stor betydelse som arbetsplats på hennes väg tillbaka till livet efter en utmattning. Om det handlar hennes nysläppta bok ”Från utbränd till livsglöd”.

Malin Samson håller i sin bok Från utbränd till livsglöd ståendes intill en utebassäng på Midgårdsbadet.

Malin Samson och hennes debutbok "Från utbränd till livsglöd". Foto: Sigtuna kommun

Det var år 2017 som Malin Samson kom till Midgårdsbadet via Arbetsförmedlingen för att börja arbetsträna. Malin hade då varit sjukskriven i varierande omfattning under två års tid. Precis som för många andra blev hon sjuk i utmattningssyndrom till följd av en rad olika orsaker. Men arbetsbelastningen på jobbet och bristen på stöd var det som till slut satte stopp.

Samtidigt som företaget jag jobbade på påbörjade en stor omorganisation hade jag många problem i privatlivet att tacklas med. Det fanns aldrig tid för mig i mitt liv. Jag ställde upp för alla andra dygnet runt och sov 2-3 timmar per natt. När jag tog mod till mig och berättade om min ohållbara situation för min dåvarande chef fick jag inte det stöd och den uppmuntran som jag hade behövt. Det blev droppen som fick det att rinna över, berättar Malin.

"Jobbmarknadens paradis"

På Midgårdsbadet kände sig Malin både sedd, hörd och förstådd. Hon behövde inte försvara och förklara sig och inte heller visa sig stark de dagar hon inte kände sig så. I hennes självbiografiska debutbok ”Från utbränd till livsglöd” beskriver hon Midgårdsbadet som "jobbmarknadens paradis". Så här förklarar hon den beskrivningen:

För mig är paradis förknippat med ett varmt och ljust ställe där man njuter av tillvaron och känner sig trygg och glad. Att finna en sådan plats på ett arbete trodde jag aldrig var möjligt. Men under min rehabiliteringsperiod på Midgårdsbadet blev jag bemött med så mycket empati och förståelse. Alla, både chefer och kollegor, öppnade direkt upp famnen och välkomnade mig med leenden och lyhördhet. Det var som att befinna sig i ett paradis och jag drömde många gånger under resans färd om att få stanna kvar om eller när jag i framtiden skulle må bättre.

Och det fick hon. Sedan två år tillbaka är Malin fast anställd på badet som receptionist och hon mår idag mycket bättre. Självklart har hon motgångar ibland precis som alla andra, men hon har under dessa år lärt sig att hantera dem och faller inte lika fort ned i mörkret igen.

Små ord med stor betydelse

Malins chef Tapani Röyttä blev varm om hjärtat när han sträckläste Malins bok. Han har också lärt sig mycket genom Malins resa och genom att diskutera boken med Malin. Han har fått bekräftelse på att hans syn på ledarskap verkligen fungerar. För Tapani är det viktigt att försöka få medarbetare att växa av ansvar och befogenheter. Den som kommer ny till Midgårdsbadet ska alltid ha en ansvarig medarbetare till hands som kan guida, utbilda och stötta. Men han fick även en ögonöppnare för hur små saker kan få stor betydelse.

Jag har fått en ännu större förståelse för hur små ord som kanske inte alltid är genomtänka kan betyda allt för en annan person, i både positiv och negativ bemärkelse. I slutet av boken beskriver Malin glädjen över sin nya anställning hos oss och betydelsen av mina ord som jag spontant skrev till henne när hon berättade om det i sociala medier. För mig var det bara några ord jag skrev snabbt och ärligt, för henne betydde det allt och hon grät glädjetårar.

Tapani Röyttä och Malin Samson står intill varandra och ler utanför entrén till Midgårdsbadet.

Tapani Ryöttä och Malin Samson utanför entrén till Midgårdsbadet. Foto: Sigtuna kommun

Vikten av öppenhet

Malins bok firades med ett boksläpp under Superonsdagen på Midgårdsbadet den 10 augusti, då kommunen bjöd på många olika aktiviteter för hela familjen. Över 2 300 invånare deltog i Superonsdagen och många passade då också på att prata med Malin och köpa hennes bok.

Att så många människor tog sig tid att komma förbi mitt boksläpp och prata med mig visar hur viktigt det är att vara öppen om det som kanske många skäms över. Psykisk ohälsa är lika viktig att ta hand om som ett brutet ben. Det syns kanske inte på utsidan att insidan är trasig – men det gör lika ont för det, konstaterar Malin.

Tapani Röyttä vill gärna uppmuntra andra arbetsplatser att ta chansen att hjälpa människor som är i samma situation som Malin var. Han avslutar:

Ibland fungerar det inte och samarbetet måste avslutas, men de gånger det går bra är behållningen fantastisk. Vi har fått en positiv och engagerad medarbetare som alltid gör det lilla extra och Malin har fått sitt liv tillbaka. Kan det bli bättre?

Om utmattningssyndrom

Stressrelaterad ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. När stressen går för långt finns risken att utveckla utmattningssyndrom. Tillståndet kallades tidigare utbrändhet och innebär att hjärnan blir överbelastad och stressen sjuklig. Symtomen vid utmattningssyndrom är nästan alltid både kroppsliga och psykiska.

Mer om utmattningssyndrom på 1177:s webbplats Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Jobba hos oss

Midgårdsbadet