Publicerad:

Kronprinsessparet på besök i kommunen

Eleverna på Steningehöjdens skola fick idag prova på att spela paraidrott tillsammans med Kronprinsessparet. Precis som Kronprinsessparet vill vi på Sigtuna kommun att alla ska kunna ha en aktiv fritid oavsett funktionsnedsättning. Därför har vi startat en ny satsning som vi kallar Sigtuna Funkis.

Kronprinsessan ligger på golvet och skrattar iklädd ögonbindel.

Kronprinsessan provar på att spela goalball. Foto: Sigtuna kommun

Sigtuna Funkis är en ny satsning som görs av kommunen för att personer med funktionsnedsättning ska få ett större och mer lättillgängligt utbud av fritidsaktiviteter. Målsättningen är att alla ska ha möjlighet att hitta en regelbunden aktivitet.

Sigtuna Funkis vänder sig till barn, unga och vuxna med olika funktionsnedsättningar. Det kan handla om rörelsebegränsning, syn- eller hörselnedsättning, neuropsykiatrisk- eller intellektuell funktionsnedsättning.

Malin Bernt har nyligen anställts som samordnare för Sigtuna Funkis. Hon säger:

Personer med funktionsnedsättning har generellt sämre hälsa och större utmaningar än andra att ta del av fritidsaktiviteter och samhällslivet i stort. Det här måste vi förändra och förbättra. Jag kommer att jobba både med inkludering i generell fritidsverksamhet och med anpassad fritidsverksamhet. En del behöver vara i mindre grupper, ha långsammare tempo och fler ledare än i det generella fritidsutbudet.

I idrottshallen på Steningshöjdens skola fick eleverna i klass 9C onsdagen den 7 september testa på floorcurlig och paraidrotten goalball, aktiviteter som ska kunna utövas av de allra flesta. Utrustningen är alldeles ny och lånad hos Fritidsbanken. Med på planen fanns även Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, som båda är mycket engagerade i att främja god hälsa för alla barn och unga i Sverige.

Kronprinsessparets Stiftelse ger bland annat ekonomiskt stöd till Fritidsbanken Sverige, som genom åren bland annat gått till att köpa in mer material för paraidrotter. Syftet är att fritidsaktiviteter ska bli mer tillgängliga för alla.

För att ta del av stiftelsens satsning besökte paret Fritidsbanken i Sigtuna kommun, för att sedan vara med och spela goalball och floorcurling på Steningehöjdens skola.

Kronprinsessparet brukar prata om vikten av gemenskap och hur fritidsaktiviteter motverkar utanförskap. Något som Malin Bernt skriver under på:

När jag var 14 år började jag spela rullstolsbasket. Det förändrade mitt liv. Jag blev sedd för den jag var och inte bara utifrån min funktionsnedsättning. Jag fick uppleva gemenskap och fick en tro på framtiden, att jag också kunde bli självständig och forma ett liv som jag ville leva. Min vision är att alla personer med funktionsnedsättning ska göra minst en aktivitet i veckan och ha minst en vän i sitt liv.

Så här säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, om Sigtuna kommuns satsning på Sigtuna Funkis:

Det breda utbudet av fritidsverksamheter i kommunen med Brobygget, Fritidsbanken och Sportis förstärks nu ytterligare. Jag vet att det här kommer att kunna vara avgörande för livskvalité och glädje för såväl barn som unga och vuxna. Flera förvaltningar samarbetar och vi utnyttjar tillsammans våra resurser för att bygga gemenskap och motverka utanförskap.

Fritidsbanken Sigtuna

Följ med Sigtuna Funkis till fritidsmässan minfritid.nu

Kronprinsessparet pratar med en man i Steningehöjdens idrottshall.

Kronprinsessparet på besök på Steningehöjdens skola för att prova på paraidrotter. Foto: Sigtuna kommun

Prins Daniel blir räckt en curlingpjäs av en elev.

Prins Daniel fick prova på att spela floorcurling. Foto: Sigtuna kommun

Kronprinsessparet tillsammans med klass 9C på en läktare.

Kronprinsessparet tillsammans med klass 9C på Steningehöjdens skola. Foto: Sigtuna kommun

Kronprinsessparet fotograferade tillsammans med representanter från Sigtuna kommun och Fritidsbanken.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS) och Fritidsbankens platsansvarige Ola Holmberg välkomnade Kronprinsessparet till Fritidsbanken Sigtuna. Foto: Sigtuna kommun

Kronprinsessparet inne på Fritidsbanken Sigtuna. Foto: Sigtuna kommun

Kronprinsessparet på besök på Fritidsbanken Sigtuna. Foto: Sigtuna kommun

Syntolkning till filmen

Kronprinsessan Victoria sätter på sig en ögonbindel och får instruktioner hur hon ska göra för att spela goalball. Hon kastar bollen som ger ifrån sig ett ljud och den räddas av en elev med ögonbindel på andra sidan spelplanen. Prins Daniel med flera står längs sidlinjen och applåderar. Kronprinsessan slänger sig för att rädda bollen som kastas tillbaka men den går förbi in i mål. Sedan är det Prins Daniels tur att skicka en curlingsten över golvet och han träffar flera andra stenar.