Publicerad:

Platser finns kvar på YH-utbildningen Internationell speditör

Efter två år på yrkeshögskoleutbildningen till internationell speditör får 9 av 10 elever jobb. Det finns fortfarande några tomma platser kvar.

Denna vecka har nästa kull av blivande internationella speditörer börjat sin yrkeshögskoleutbildning i Sigtuna kommuns regi. Utbildningen är på två år, och i genomsnitt brukar 90 procent av avgångseleverna anställas av exempelvis företag inom logistik och transport. Ännu finns det platser kvar på Internationell speditör Öppnas i nytt fönster..

En speditör organiserar transporter på uppdrag av kunder och är specialist på bland annat logistik, transportplanering, regelverk och prissättning.

Utbildningen ges i Kunskapens hus i Märsta.

Vi har pratat med en tidigare elev, Sarah Tibell, som tycker att utbildningen var en toppenstart på hennes karriär. Idag jobbar Sarah som logistiksäljare på Scandinavian Logistics Partners.

- Logistik är jättekul och det händer nya saker varje dag! Branschen är väldigt bred, eftersom det finns någon form av logistik i princip på alla företag. Logistik är allt från flyg, sjö, järnväg, biltransporter och kurirsändningar. Lager och terminaler. Här i norrort finns väldigt många företag som är specialiserade på att just transport och logistik inom alla fraktsätt.

Sarah har också hunnit med att jobba som speditör inom flygexport, och märker att hon har kommit längre på intervjuer tack vare att hon har en utbildning i logistik.

- Då utbildningen inkluderar mycket praktik skulle jag vilja ge ett gott råd till de som funderar på att söka. Utnyttja praktikperioderna till max - välj två helt olika praktikplatser för att testa och kanske då hitta det som du tycker är roligast att fortsätta arbeta med efter utbildningen. Många har fått sommarjobb på sina praktikplatser, och det kan sedan leda till jobb vid avslutad utbildning.

För att kunna ansöka ska du ha en genomgången gymnasieutbildning och vara nyfiken på logistik. Ansökan görs direkt till ledningen för utbildningen.