Publicerad:

Tvätta gärna bilen – men gör det i en biltvätt

Nu är det finväder och i det fina vädret passar många på att tvätta sina bilar. Tänk på att inte tvätta din bil på gatan eller på din uppfart. Det är inte bra för vårt bad- och dricksvatten.

bild på barn vid gatubrunn

Foto: Anne Dillner/Johnér

När du tvättar din bil på gatan eller garageuppfarten skadar det våra gemensamma vatten, särskilt om tvättvattnet rinner ner i en dagvattenbrunn (gatubrunn). Smutsen från bilen innehåller bland annat olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester. Det här är ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och i många fall svåra för naturen att bryta ner.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan i Sverige. Det innebär att alla farliga ämnen i tvättvattnet hamnar i våra vattendrag, sjöar och hav. Att tvätta bilen på gatan är därför precis lika illa som om du skulle göra det på badstranden eller vid din favoritsjö.
Läs mer om vad du ska tänka på när du tvättar bilen på Norrvattens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välj biltvätten istället!
Biltvätten har oljeavskiljare och leder vattnet till ett avloppsreningsverk istället för till närmaste sjö. De flesta biltvättarna återanvänder även tvättvattnet, vilket innebär smart vattenanvändning.