Publicerad:

Kommunövergripande satsning på unga tjejer

Nu har initiativet Tjejer oxå hållit på sedan i februari 2022. Det är inte länge, men satsningen är långsiktig och både deltagarna och de engagerade ledarna har utvecklas.

Grunden till det här initiativet lades egentligen redan 2010 med ett projekt via Fryshuset. Då jobbade Per Jonsson som chef vid brandkåren i Järfälla. Projektet blir lyckat, både killar och tjejer ingår i det. Det blir uppmärksammat och Försvarsministern besöker verksamheten.

Men vi hoppar fram till nutid. Våren 2022 träffar Per Jonsson, nu distriktschef vid brandkåren i Attunda, ordförande för Trygg i Märsta, Fredrik Håkansson. Trygg i Märsta är en av två Business Improvement District-föreningar som kommunen har startat i samarbete med andra aktörer. De börjar prata då kommer de in på det gamla projektet från Järfälla-tiden.

Tillsammans börjar de dra i trådar och rätt snabbt skapas ett initiativ där räddningstjänsten, Trygg i Märsta, Vi är Valsta, Sigtuna kommun , skolor, fältarbetare och polisen ingår.

Det är viktigt för mig att det här inte är ett projekt. Projekt tar slut och vi vill att det här ska vara ett pågående initiativ. Det är en lärdom från projektet med Fryshuset, säger Per Jonsson.

Många initiativ riktar fortfarande in sig på pojkar, men tjejer behöver också en plattform och ett skyddsnät. Det är vad satsningen försöker bidra med. Därför tog man namnet Tjejer oxå.

När vi på Ekillaskolan diskuterade det här initiativet med Per Jonsson var det tydligt att vi kunde hjälpa till och bidra. Fokus blev på tjejer i högstadiet som hade behov av att bryta mönster och få fler positiva förebilder runt omkring sig, säger Joakim Hammarstedt, ansvarig för social samordning på Ekillaskolan.

Målsättningen är att ta in en ny grupp tjejer varje år och att tidigare grupper ingår i ett mentorskap.

Vi har tagit fram ett kontrakt som de här tjejerna själv varit med att utforma som sätter upp vilka regler vi gemensamt ska följa för att detta ska fungera, säger Per Jonsson.

Initiativet stöds ekonomiskt av kommunen, via en särskild pott pengar, men mycket bygger på engagemang och möjligheten till att bidra med arbetstid. Intresset för att bidra är stort och det är i stort sett fullt med inplanerade aktiviteter.

Vi har haft besök av massa olika kunniga personer som bjudit på både sin kunskap och sitt engagemang. Vårt motto är att det både ska vara viktiga och roliga saker i en kombination , säger Frida Nordin, brandman vid Attunda räddningstjänst och en av de drivande i initiativet.

Polisen har varit och pratat med gruppen om vad man kan lägga ut på sociala medier och lärt ut självförsvar. Särskilda kvalificerade Kontaktpersoner och MiniMaria från kommunen har coachat och pratat om konsekvenstänkande och sjukvården har hållit utbildning med gruppen.

Inom kort ska vi genomföra höghöjdsträning tillsammans med brandförsvaret och det är vi många som ser fram emot, säger Frida Nordin.

Det som kännetecknar arbetet med Tjejer oxå är det engagemang både ledare och deltagare visar och känner. Per Jonsson ger sitt engagemang en personlig vinkel.

Jag hade det själv lite kämpigt med vissa delar av skolan, och kände att jag kanske fick en stämpel. Jag hade turen att vända på min situation, och jag hittade en bra plats inom brandkåren. Alla förtjänar att få en möjlighet att ta ett steg i en annan riktning. Vi ser en stor förändring bland våra deltagare. De bär sina grupp-tröjor med stolthet och även skolan ser förändring, avslutar Per Jonsson.

Projektet i Järfälla var en framgång men slutade inte som det började. Just i och med att det var ett projekt avslutades det, vilket ledde till att den gruppen ungdomar kände sig svikna. Det är något som personerna bakom det här initiativet vill undvika. Långsiktigheten i planen, och med stabila partners som Trygg i Märsta, Vi är Valsta och Sigtuna kommun bakom sig lovar det gott. Man har redan nu fått mer pengar och kommer kunna starta en till grupp inom kort.

Två deltagare i Tjejer oxå testar andningsmask

Två deltagare i Tjejer oxå testar andningsmasksutrustning

fyra deltagare i Tjejer oxå visar upp sina dräkter

Gruppen visar upp sina dräkterna