Publicerad:

Studentutspring på Arlandagymnasiet tillbaka i full skala

Efter två år av pandemi kommer studenterna på Arlandagymnasiet snart att få springa ut till ett hav av vänner och släktingar – helt utan restriktioner. Avgångsstudenterna Theresia Aslan och Ville Clefberg ser fram emot dagen.

Den 3 juni springer studenterna på det kommunala Arlandagymnasiet åter igen ut till vänner och släktingar. Avgångsklasserna 2020 och 2021 fick tyvärr fira sin student i mindre skala på grund av coronapandemin, med ett begränsat antal anhöriga på plats. Nu är firandet tillbaka som förut.

Två av eleverna som tar studenten i år är Theresia Aslan och Ville Clefberg. De går på ekonomi- respektive naturprogrammet och har sett fram emot studentdagen i flera år.

- Det känns kul att ha en riktig student med flak och så, men så klart är det också blandade känslor. Jag kommer sakna kompisarna, säger Ville Clefberg, avgångsstudent på naturprogrammet.

Theresia Aslan har gått ekonomiprogrammet och fyller i.

- Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj!

En kille och en tjej i vita studentmössor ser in i kameran. Gröna löv i bakgrunden.

Foto: Sigtuna kommun

Theresia och Ville berättar att de har haft tre bra år på sin skola.

- Jag har haft de tre roligaste och tuffaste åren i mitt liv och har lärt känna många nya vänner. Det är en välkomnande skola med härlig personal där alla får plats, och lärarna har alltid velat mitt bästa, säger Theresia Aslan.

- Det har varit tufft men kul på naturprogrammet och vi har haft bra lärare och intressanta ämnen. Skolan har haft lite dåligt rykte tidigare, men det har blivit bättre. Jag har bara bra erfarenheter, säger Ville Clefberg.

De två senaste åren har elevernas positiva upplevelser av Arlandagymnasiet ökat rejält. I en årlig gymnasieenkät, som besvaras av elever i årskurs två och görs av Gymnasieantagningen Storsthlm, har framför allt trygghet och arbetsro på Arlandagymnasiet fått höga betyg av eleverna. 7 av 10 elever vill också rekommendera sin skola till andra.

- Vi har jobbat fokuserat med att skolan ska kännas trygg och att ge eleverna bra vuxenstöd och undervisning, och det känns jättebra att det har gett resultat. Jag vill önska årets studenter ett stort lycka till och hoppas att de har fått med sig bra kunskaper och erfarenheter från oss inför framtiden, säger Erik Ryding, verksamhetschef på Arlandagymnasiet.

Den positiva utvecklingen på Arlandagymnasiet syns även på ansökningarna inför kommande hösttermin, som är högre hos årets nior än tidigare år.