Publicerad:

Var med och skapa Ekot av vår tid på Sigtuna museum

Den 14 maj öppnar utställningen Ekot av vår tid på Sigtuna museum. I utställningen kan du som besökare ta del av olika platsers rumsklang och själv testa hur din sång låter i exempelvis Mariakyrkan eller Pinbackshallen.

Oscar Björk spelar in ljud med hjälp av utrustning i St Pers gymnastiksal.

Sigtunabon och initiativtagaren Oscar Björk tar upp ljud i S:t Pers gymnastiksal. Foto: Oscar Björk

Utställning på initiativ av Sigtunabo

Projektledare och initiativtagare till ljud- och kulturarvsprojektet Ekot av vår tid är Oscar Björk, boende och delvis uppvuxen i Sigtuna kommun. Oscar föddes i Hälsingland men flyttade till Sigtuna kommun som 13-åring.

Det känns jätteroligt att få göra den här utställningen i min egen hemstad. Det är ett så fint museum och jag tror att utställningen kommer kunna göra gott där, man kan alltså upptäcka andra platser i kommunen och runt om i landet bara genom att besöka museet, säger Oscar Björk.

Med hjälp av den moderna ljudteknik som Oscar använder sig av är det möjligt att fånga och bevara resonansen av en plats för att senare återskapa akustiken i en simulation av hur platsen låter i realtid. Sigtunastiftelsens rum Refugiet är ett av de mest intressanta rum vars klang Oscar tagit upp. Han beskriver det som om rummet ”får panik” av lite ljud. Exakt vad han menar med det kan man alltså uppleva själv i utställningen på Sigtuna museum, i en interaktiv modul som byggs upp i samarbete med Utställningsverkstaden på Riksantikvarieämbetet.

En interaktiv utställningsmodul.

Utställningsverkstadens interaktiva modul inuti vilken besökare kommer att kunna uppleva olika platsers rumsklang. Foto: Riksantikvarieämbetet

Ljudet från unika platser bevaras

Projektet innebär också att denna typ av ljudfiler för första gången kommer att bevaras långsiktigt i ett nationellt arkiv. Idén till att påbörja en sådan samling av hur unika platser låter fick Oscar bland annat genom inspirationen som han får från den historiska miljön i och runt Sigtuna stad. Och nu kommer alltså ljudet från flera olika platser i Sigtuna kommun att bevaras för framtiden.

Som ljudtekniker innebär mitt arbete ofta att spela in, använda och spara ljud i digitalt format. Men jag upplever att ljud kopplat till bevarande av en plats är mycket sällsynt om man jämför det med det visuella bevarandet. Jag funderade därför mycket över vad jag som ljudtekniker kan göra i mitt format för att bevara, fånga och framhäva en plats, berättar Oscar Björk.

Invigning på museet den 14 maj

Den 14 maj klockan 13.00 invigs utställningen genom ett ljudligt öppnande. Närvarar gör Karolina Holst (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och projektledaren Oscar Björk tillsammans med sitt band Nocean.

Oscar har genom sin kunskap om teknik, ljud och musik adderat ett nytt lager av kulturarv till minnet av byggnader och offentliga platser. Det är väldigt roligt att han visar upp det först hos oss på Sigtuna museum och att han är verksam i Sigtuna kommun, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum & Art.

Ljud- och kulturarvsprojektet Ekot av vår tid är finansierat av Kulturbryggan och utställningen visas på Sigtuna museum den 14 maj till 6 november.

Fler exempel på platser vars rumsklang kan upplevas i utställningen:

  • Wenngarns slottskapell
  • Biokällan i Märsta
  • S:t Pers gymnastiksal
  • Uppsala domkyrka
  • Dramatens stora scen
  • Regalskeppet Vasa
Mariakyrkan inomhus.

Mariakyrkan är en av de platser som besökare kommer att kunna uppleva hur deras egen sång låter i. Foto: Oscar Björk

Ljudupptagning med hjälp av utrustning i Pinbackshallens ishall.

Ljudupptagning i Pinbackshallen. Foto: Oscar Björk

Oscar Björk intill en stor mikrofon utomhus framför en ruin.

Oscar Björk. Foto: Hanna Olsson