Publicerad:

Kommunens flygteknikutbildning med i årets Yrkes-SM

Denna vecka tävlar två representanter från Arlandagymnasiets flygteknikutbildning i Yrkes-SM i Växjö. Vi önskar dem ett stort lycka till!

Den 10-12 maj avgörs Yrkes-SM i Växjö Länk till annan webbplats., där flera hundra deltagare tävlar inom ett 50-tal yrken. Två av deltagarna, Mikael Hellberg och Sasindu Ginigathgala, representerar Arlandagymnasiets egen flygteknikutbildning.

I kategorin flyg tävlar yrkesverksamma deltagare och Mikael och Sasindu, som var klara med sin utbildning 2020 respektive 2018, jobbar nu båda inom branschen.

Det var intressant och lärorikt att gå flygprogrammet, särskilt eftersom vi har mycket praktik. De flesta flygmekaniker har jobb direkt efter studenten, och nu jobbar jag med tillverkning av komponenter till flygplan, säger Mikael Hellberg.

Mikael ser fram emot tävlingarna, som kan ge en plats i Yrkes-VM.

Vi vet inga detaljer, men vi kommer tävla i fem olika moment. Ett är inom plåtslageri, där vi ska reparera en skada på flygkropp. Jag har inte tävlat förut, men förhoppningsvis kommer det att gå bra, fortsätter Mikael.

Flygteknikutbildningen på Arlandagymnasiet är en riksrekryterande gymnasieutbildning, som bara finns på några platser i Sverige. Där kan eleverna utbilda sig till antingen flygmekaniker eller helikoptermekaniker. Den är troligen den enda lärlingsutbildningen i Sverige inom flyg, men den finns också som skolförlagd utbildning. Den största delen av utbildningen sker på Arlanda flygplats, där utbildningen har ett helt eget flygplan till förfogande.

Se filmen om flygteknikprogrammet från World Skills Sweden Länk till annan webbplats..

Närbild på flygplan som står inne i en hangar. Bilden visar sidan på flygplanet och höger vinge. Vid vingfästet står två personer och jobbar med något på vingens undersida.

På Arlandagymnasiets flygteknikutbildning ingår många praktiska moment. Foto: Sigtuna kommun