Publicerad:

Filip ska representera Sigtuna kommun i Funkisfestivalen

20-åriga Filip Pettersson från Märsta gjorde succé när han vann den lokala Funkisfestivalen tidigare i år. I veckan står han på scenen igen, på anrika Nalen i Stockholm. Då ska han nämligen tävla mot deltagare från kommuner i hela Sverige.

”I will be popular” sjöng Filip Pettersson med kraft och inlevelse. Och det blev han, populär alltså. Under stort jubel vann han den lokala uttagningen av Funkis-festivalen på Kulturum – och på onsdag (27/4) ska han representera Sigtuna kommun i semifinalen på Nalen i Stockholm.

- Jag är inte nervös. Det ska bara bli superkul att vara med. Jag har en vinnarskalle och kommer köra all in, berättar Filip och visar sitt knep för att få med sig publiken:

- Jag håller händerna bakom öronen!

Patrick Magnusson, verksamhetschef för omsorgen för funktionsnedsatta i Sigtuna kommun säger:

Tack vare Funkisfestivalen blir personer med funktionsnedsättning synliggjorda i ett glädjefyllt sammanhang där deltagande sker efter förmåga. Det är en målgrupp som har många olika förmågor och förutsättningar och vi behöver bli bättre på att lyfta allt fint som görs tillsammans med brukare, deltagare och närstående.

Filip, som fyllde 20 år i december, går ut från Arlandagymnasiets gymnasiesärskola efter fyra år på programmet för hotell, restaurang och bageri.

Under åren har han synts ganska flitigt i ljushallen i skolan där han uppträtt.

- Jag känner typ alla i skolan och det är många som sagt att jag är duktig. Det ska både bli skönt och tråkigt att sluta Arlandagymnasiet till sommaren. Jag gillar både matte, svenska, engelska, geografi och historia. Och så gillar jag att baka, laga mat och städa.

Efter skoldagarna brukar han åka färdtaxi till Draken i Sigtuna. I entrén till Draken, som är korttillsyn för ungdomar med funktionsnedsättning, hänger silverfärgade bokstavsballonger som bildar ordet ”GRATTIS” och det luktar nybakade muffins.

- Vi brukar vara med och baka ibland, på fredagar har vi disco och så spelar vi Fia med knuff. Ibland blir jag sur när jag förlorar men oftast är jag glad.

Märstabon Patric Kauko, som vann Funkisfestivalen i Sigtuna kommun 2018, kommer att vara konferencier under semifinalen på onsdag.

Filip Pettersson sjunger

Filip Pettersson deltar i semifinal i Funkisfestivalen, där han representerar Sigtuna kommun.