Publicerad:

Elever ställer ut på Sigtuna museum

Just nu pågår en konstutställning på temat vänskap. Elever från årskurs 7 på S:t Olofs skola ställer ut sina alster på Sigtuna museum fram till och med 6:e mars.

Konstutställning på Sigtuna museum av elever från St Olofs skola Foto: Sigtuna kommun

I årskurs 7 har eleverna fördjupat sig i frågor kring identitet och självkänsla i sociala sammanhang. Detta har vi kopplat till ämnet bild för att ge orden och känslorna en form, säger Mia Wik, rektor på S:t Olof skola.

Temat för utställningen är vänskap. Elevernas uppdrag var att göra ett offentligt konstverk för Sigtuna kommun. Modellen i lera skulle representera något som de kopplar ihop med vänskap. De skulle sedan redigera in konstverket i större storlek på en bild av en offentlig plats i Sigtuna kommun.

Vi har pratat om att offentlig konst hänger ihop med idén om ett demokratiskt samhälle och att det kan skapa perspektiv, reflektion och gemenskap. Det var därför viktigt att eleven fick bestämma plats för skulpturen. Att jobba med traditionella tekniker, som till exempel lera, är ett sätt att känna in formen och uttrycket kan vara mera uttrycksfullt genom att det är skulpterat med dina egna fingrar, säger Mia Wik.

Att det just blev vänskap som blev temat hänger ihop med det värdegrundsarbete som eleverna har fördjupat sig kopplat till individ, identitet och känslor.

Besök gärna Sigtuna museum för att se alla konstverk. Utställningen pågår fram till och med söndagen den 6:e mars. Muséet har öppet tisdag-söndag klockan 12-16.

Konstutställning på Sigtuna museum av elever från St Olofs skola Foto: Sigtuna kommun