Publicerad:

Ny utställning om när Sigtuna tog emot överlevande från Förintelsen

Idag på Förintelsens minnesdag den 27 januari öppnar Sigtuna Museum & Art en ny utställning som berättar om när överlevande från Förintelsens koncentrationsläger kom till Sigtuna sommaren år 1945.

Sommaren år 1945 förändrades livet i den lilla staden Sigtuna. Staden och dess dåvarande 1 400 invånare tog emot 600 överlevande från Förintelsens koncentrationsläger. Vid fyra av stadens stora anläggningar bereddes det plats för att kunna ta emot 1 200 överlevande totalt.

På plats för att ta emot de överlevande fanns inte bara stadens invånare utan även personal som anställts av Civilförsvarsstyrelsen. De som kom hit var mestadels unga flickor från Rumänien, Ungern, Polen och Tjeckien. Många kunde efter sin ankomst till Sigtuna tillfriskna och leva vidare, om än med men för livet. Andra fick aldrig sin livskraft tillbaka utan tillbringade sina sista dagar i Sigtuna denna sommar.

Svartvitt foto på ett flertal unga kvinnor som står på ena sidan av ett stängsel. En annan ung kvinna står på andra sidan. De ler mot varandra.

Foto: Marte Rydbacks samling, Sigtunastiftelsens arkiv

Idag på Förintelsens minnesdag den 27 januari öppnar Sigtuna Museum & Art en ny utställning som handlar om dessa händelser. Utställningen MOTTAGANDET berättar historierna om de som kom hit, om de som tog emot och om den tid som var då.

Dessutom har alla som besöker museet på Förintelsens minnesdag den 27 januari möjlighet att tända ett ljus vid Anna Berglinds skulptur Välkomnandet. Skulpturen är ett minnesmärke över de överlevande som kom till Sigtuna, varav en var Anna Berglinds mor Zsusanna Zimmerman/Susanne Berglind. Hur det gick för Susanne kan du få veta mer om i museets utställning.

Vet du någonting om det stora mottagandet i Sigtuna år 1945? Berätta gärna mer om det för oss! Så kan vi tillsammans lägga färdigt pusslet om den tid som var då.

Utställningen MOTTAGANDET visas på museet ett helt år framöver och kommer sedan att bli en del av museets basutställning.

Sigtuna Museum & Art

En skupltur i sten och med ett anteckningsblock och ett par handskar liggandes ovanpå.

Foto: Sigtuna museum

Stora svartvita bilder inuti valv längs en vägg och en skylt med text om mottagandet

Foto: Sigtuna museum