Publicerad:

Kommunens ungdomar sätter guldkant på de äldres helger

Många ungdomar vill ha ett meningsfullt helgjobb. Samtidigt är det många äldre som vill ha sällskap då de känner sig ensamma.
I Sigtuna kommun uppfylls nu önskningarna.
24 högstadie- och gymnasieelever har fått arbete på de fyra äldreboendena – med huvuduppgift att umgås med brukarna.

Första helgen i december är det premiär för ungdomarna att göra sitt första pass på något av Sigtuna kommuns fyra äldreboenden Hemskogen, Arhem, Ärlinghem och Ymer.

Jag tycker att det känns som ett roligt och ansvarsfullt jobb att få jobba med äldre. Det är också ett bra tillfälle att testa på vårdyrket.

Det säger Sara Rosén, 17 år, som kommer att jobba som teamledare på Arhem varje söndag.

Intresset hos kommunens ungdomar har varit stort inför satsningen. Under september gick information ut på några av kommunens skolor och efter det kom det in 253 intresseanmälningar från högstadieelever och 76 från gymnasieelever. Därefter gjordes anställningsintervjuer där 24 personer, sex killar och 18 tjejer, valdes ut. Fyra av dem har fått titeln teamledare.
Sigtuna kommun gör den här satsningen i samarbete med företaget Ung Omsorg, som sedan 2007 varit specialiserade på möten mellan generationer.

- Vi har under en lång tid fört dialog med Ung Omsorg och det känns fantastiskt bra att de äntligen kan starta upp sin verksamhet i Sigtuna kommun. Att intresset dessutom var så stort från ungdomarnas sida ger känslan av att satsningen är helt rätt. Alla parter är vinnare; ungdomarna, brukarna och även vi som kommun, säger Josefin Brodd (M), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

De ungdomar som nu kommer att börja jobba extra på Sigtuna kommuns äldreboenden, har bland annat fått lära sig om hygienrutiner, hur en rullstol ska köras och vad demens är, men också vad de bör tänka på på sin arbetsplats i och med att många aldrig haft ett arbete förut, att de har rätt till anställningsavtal samt att de måste skriva under ett tystnadspliktsavtal och vad det innebär.

Leena Vuorinen, verksamhetschef för äldreomsorgen i Sigtuna kommun, säger:

Det här kommer att sätta extra guldkant på våra brukares helger. De kanske får någon att spela kort med, någon som läser högt ur tidningen, kan ta en extra promenad eller bara har tid att sitta och hålla handen. Det känns fint och värdefullt med de här generationsövergripande mötena. Vi hoppas så klart att det här extrajobbet ger mersmak och skapar en nyfikenhet och ett engagemang hos ungdomarna. Förhoppningsvis vill några av de som nu kanske får sin första kontakt med vård- och omsorgsyrket fortsätta inom yrket.

Sara Rosén

Sara Rosén är en av 24 ungdomar som kommer att vara en extra resurs för brukarna på kommunens fyra äldreboenden. Arbetsuppgifterna kan exempelvis vara att spela kort med en av de boende eller bara finnas där för att prata. Syntolkning: En flicka sitter i en trappa. Foto: Sigtuna kommun