Publicerad:

Sigtuna kommun satsar på restauranger för små gäster

I Sigtuna kommuns skolor finns inga skolmatsalar. Med en genomtänkt strategi kring skolmaten med smakpaneler, måltidskompisar och odlingsväggar har kommunens matsalar i stället uppgraderats till restauranger.

Igår avgjordes White Guide Junior 2021 i Helsingborg. Sigtuna kommun, som var nominerade i fyra kategorier, fick under eftermiddagen berätta om sina odlingsväggar som idag finns på S:t Pers skola och S:ta Gertruds skola. Sigtuna kommun var också nominerade i kategorierna Årets Hållbara Skolmatskommun, Årets gastronomiska rektor (Eddy Johansson på S:t Pers skola), Årets måltidschef (Åsa Storgärds Lundin) och Årets skolrestaurang (S:t Pers skola).

Det blev en hel del fina placeringar, men tyvärr inga vinster för kommunen.
Åsa Storgärds Lundin, måltidschef i Sigtuna kommun, kände sig ändå som en vinnare:

Efter drygt tre år med ett delvis nytt team på Måltidsservice är vi oerhört stolta och glada att vi blir nominerade i fyra kategorier av 15, första året Sigtuna kommun deltar. Det är en seger för oss!

Syftet med White Guide Junior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor och skolor runt om i Sverige. Tävlingen premierar helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna.

Genomtänkt strategi

För Sigtuna kommuns del har vägen till White Guide Junior varit noga genomtänkt. Redan för tre år sedan inleddes ett förbättringsarbete med visionen att Sigtuna kommuns hållbara måltidsupplevelser skulle vara en av Sveriges bästa. Det handlade bland annat om att få ihop arbetslagen, höja kvalitén och få kontroll över ekonomi.

Sedan dess har Sigtuna kommun bland annat infört måltidsråd med smakpaneler, måltidskompisar där äldre elever hjälper yngre elever att känna sig hemma i skolmatsalen - som numera går under namnet restaurang - och odlingsväggar på vissa pilotskolor. Att inom tre år komma med i White Guide Junior skrevs också in i verksamhetsplanen.

Det finns fortfarande en hel del kvar att göra, men vi ser stora skillnader hur eleverna på våra pilotskolor upplever måltiden idag jämfört med när vi startade. Nu ska vi ta vidare de erfarenheterna som vi fått till övriga skolor och förskolor i kommunen, säger Åsa Storgärds Lundin.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist håller med:

De senaste åren har vi tagit stora steg framåt i vårt hållbarhetsarbete genom att stärka matens betydelse med schysst mat, minskad klimatpåverkan och matsvinn samt kunskap om hållbar mat. Det är väldigt glädjande att det gett resultat och att vi fått så många nomineringar i White Guide Junior. Våra odlingsväggar är en del av detta och under nästa år har vi lagt in mer pengar i mål och budget för att utöka dessa till fler skolor, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

bild när Sigtuna kommun föreläser om odlingsväggen

Under White Guide Junior galan den 3 november i Helsingborg fick Sigtuna kommun berätta om sina erfarenheter av odlingsväggar i skolrestauranger. På bilden ser vi måltidschef Åsa Storgärds Lundin och Pernilla Bergqvist (L), ordförande för barn- och ungdomsnämnden.