Publicerad:

Ny simskola för barn med funktionsvariationer

Nu startar vi upp en simskola för barn med funktionsvariationer. Precis som i den ordinarie simskolan är målet att barnen ska känna glädje i vattnet.

Den nya simskolan riktar sig till alla kommuninvånare i åldrarna 6-15 år som av olika anledningar inte klarar av att vara med i den ordinarie simskolan. Under tio tillfällen kommer deltagarna att få kunskaper i att lära sig att simma.

Gruppen kommer vara liten med enbart sex deltagare och det kommer att vara två simlärare som håller i undervisningen. För de som behöver får gärna en anhörig vara med i vattnet också.

Alla barn borde få möjlighet att lära sig simma eller ta sig fram i vattnet. Det ger barnen självförtroende, en självkänsla och en frihet. Det viktigaste är att barnen i första hand blir vattenvana, att de ska kunna klara sig om de till exempel skulle ramla i vattnet. De ska veta hur de kan göra för att kunna flyta och hur de tar sig upp ur vattnet, säger Cecilia Tengbom Berg, simskoleansvarig i Sigtuna kommun och initiativtagare till simskolan för barn med funktionsvariationer.

Hur föddes idén?

Jag har funderat på detta under en längre tid. När jag sedan fick frågan av några föräldrar som har barn med diagnos och som inte klara av att vara med i den ordinarie simskolan, kände jag att det var dags. Men det krävs stöd från alla håll, både från personal och ledning. När jag kollat runt är det ytterst sällsynt att den här typen av simskola erbjuds. Vi i Sigtuna kommun har ju även simskola för barn som är döva eller har en hörselnedsättning. För oss är viktigt att alla barn i kommunen får den här möjligheten, och att få känna en glädje och trygghet i vattnet, säger Cecilia Tengbom Berg.

Första simskoletillfället är vecka 45. Såväl den ordinarie simskolan som simskolan för barn med funktionsvariationer är nu öppen för anmälningar.

Simskolor och kurser

En pojke badar i en pool med simglasögon på huvudet och ler stort med munnen öppen och armarna sträckta i luften.