Publicerad:

Så var invigningen av den nya mötesplatsen

Närmare 500 besökare kom för att inviga den nya och efterlängtade mötesplatsen i Valsta.

Två unga flickor klädda i gul och rosa klänningar står framför konstverk och vinkar med ballonger i ena handen. Folkmassa står framför samma konstverk och ballonger hänger i taket.

Närmare 500 besökare kom på invigningen av den nya mötesplatsen i Valsta. Foto: Rosie Alm

Lördagen den 16 oktober invigdes den nya mötesplatsen i Valsta centrum. På mötesplatsen kan de som bor i Valsta ta del av allt från invånarservice till upplevelser och lärande, tack vare ett kommunövergripande samarbete. Under invigningen fylldes lokalerna av glada barn som bjöds på glass, fiskdamm, clowneri, sagostunder och möjligheten att pyssla. De något äldre besökarna njöt av musik, konst, bubbel, snittar och samvaro.

Efter fiolspel av Kulturskolans elever inleddes invigningsceremonin. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS) höll tal och klippte ceremoniellt det röda bandet:

Det här är inte bara en glädjens dag utan det är också en viktig dag. Den markerar ännu ett steg i kommunledningens strävan att göra Valsta tryggare och trevligare. Goda krafter är något som vi behöver i dessa tider och här inne samlar vi många goda krafter. Låt oss hjälpas åt att bevara och utveckla de goda krafterna. Med det sagt, välkomna till vår nya mötesplats som jag härmed förklarar invigd!

En man klädd i kavaj står på en scen och talar bakom ett rött band.

Lars Björling (SfS) ordförande kultur- och fritidsnämnden, invigningstalar. Foto: Rosie Alm

Dagen fortsatte med fler framträdanden av Kulturskolan, som kommer att anordna prova-på-aktiviteter och undervisning i instrument och dans på mötesplatsen. Cirkus Trattofon underhöll med värme och humor dagen lång och charmade såväl liten som stor. Brassbandet Süperstar Orkestar avslutade med ösig balkanmusik. På plats fanns också representanter från Kontaktcenter, Sigtuna kommuns bibliotek, Ung i Sigtuna, Sigtuna Kompetenscenter och Familjecentralens öppna förskola, några av alla de verksamheter som samverkar i lokalerna.

Nu ser vi fram emot ett fortsatt fint samarbete över kommunens verksamhetsgränser och att tillsammans med Valstaborna kunna erbjuda en demokratisk mötesplats fylld av liv och aktiviteter, säger kultur- och ungdomschef Ann Blomqvist Estevez.

Under invigningen öppnade även Höstsalong 2021. Det är en konstutställning i samarbete mellan Sigtuna Museum & Art och Sigtuna Kulturförening. Höstsalongen har arrangerats i flera år på olika platser runt om i kommunen och nu fått ett nytt hem i den nya mötesplatsen. Konstverken som antagits till utställningen pryder nu mötesplatsens väggar fram till och med den 30 oktober.

Kommuninvånaren Naila besökte invigningen med sina söner. Tillsammans tittade de närmare på flera av konstutställningens tavlor.

Jag tänker att barn älskar att skapa, när de får måla, rita, bygga och pyssla konstnärligt blir de ofta helt uppslukade av stunden. Sådan skapande verksamhet är viktig för barnens utveckling och lärande. På mötesplatsen kan vi upptäcka konst, läsa, sjunga och dansa och det är ett bra initiativ, inte minst under corona-perioden, bra jobbat Sigtuna kommun! säger Naila.

Två unga pojkar och en kvinna tittar och pekar på konstverk längs en vägg.

Besökarna Ayan, Rayyan och Naila tittar närmare på några av konstverken. Foto: Rosie Alm

Satsningen på mötesplatsen har kommit till efter önskemål från Valstaborna. Nu vill vi att du som bor i och i närheten av Valsta fortsatt är med och tycker till. Vad vill du att mötesplatsen ska vara för typ av plats? Välkommen att besöka oss eller att höra av dig på annat sätt. Vilka aktiviteter som anordnas på mötesplatsen kan du ta del av i vår evenemangskalender.

Evenemangskalendern

Tack till alla som kom på invigningen! Vi ser fram emot att träffas igen framöver.

En cirkusklädd kvinna har en tecknad tv-skärm runt huvudet och sträcker fram en tecknad mikrofon till en äldre dam som sitter ned. En kvinna skrattar och tittar upp mot taket med ett småbarn i famnen som sträcker sig efter ett ballongsnöre.

Ballonger och cirkusartister underhöll såväl stora som små. Foto: Rosie Alm

Två flickor iklädda liknande kläder ser på varandra genom en tecknad spegelram som en clownklädd person håller mellan dem.

Två systrar ser på varandra genom cirkusduons rekvisita. Foto: Rosie Alm

Uppdukat bord med snittar i olika former och smaker, som händer sträcker sig fram och tar av.

Snittar i olika former och smaker från Kulturcaféet i Kulturlänken. Foto: Rosie Alm

Flicka iklädd gul klänning och gula stövlar med en ballong och glass i händerna står framför fyra vuxna som spelar instrument.

Barnen åt glass och Kulturskolan spelade flera olika instrument. Foto: Rosie Alm

En liten flicka står med huvudet i mynningen på en trombon intill svart- och vitrandigt klädda män som spelar på andra brassinstrument.

Flera barn blev dans- och spelsugna när Süperstar Orkestar bjöd på balkanmusik. Foto: Rosie Alm