Publicerad:

Odensala skola – Invigning av ny skolbyggnad

Nu har Odensala skola haft invigning av den nya skolbyggnaden med moderna och ljusa klassrum. Stolta elever sjöng och dansade framför det nya huset och visade sedan runt besökarna inne i lokalerna.

Barn som står uppställda utanför den nya skolbyggnaden i Odensala skola.

Elever utanför den nya skolbyggnaden. Fotograf: Sigtuna kommun

Invigningen inleddes med tal från rektorn Erika Björklund följt av bandklippning, sång, fika och tipspromenad. I den nya byggnaden har förskoleklassen och årskurs 1 sina klassrum. Utöver det så finns en ny träslöjdssal och hemkunskapssal för samtliga elever på skolan. Några elever från årskurs 6 bjöd på fika, som de hade bakat i den nya hemkunskapssalen.

Det bästa med byggnaden är att den är ny och fräsch, säger Majken i årskurs 6.

Fornnordiskt tema

Odensala skola är en gammal byggnad från år 1887 och det nya huset får symbolisera dåtid, nutid och framtid. Slår man upp ordet Odensala får man veta att namnet innehåller Oden och harg. Oden syftar på den fornnordiska guden Oden och harg syftar på sakral plats. Det fornnordiska temat återfinns i skolans alla lokaler och den nya skolbyggnaden har fått namnet Bifrost. Klassrummet där förskoleklassen har sin hemvist heter Ask och årskurs 1 huserar i klassrummet Embla. Hemkunskapsköket heter Valhall och träslöjden hittar vi i rummet Yggdrasil, efter världsträdet i den fornnordiska mytologin.

Bifrost betyder regnbåge på fornnordiska och vårt Bifrost knyter ihop förskolan och med den gamla skolbyggnaden, som en regnbåge, säger Erika Björklund, rektor på Odensala skola.

Klassrum i nya bygganden på Odensala skola. På bilden finns bord, stolar, en grön soffa, pennor och annat skolmaterial.

Klassrum i nya byggnaden på Odensala skola. Fotograf: Sigtuna kommun

Skolan i behov av nya lokaler

Den nya skolbyggnaden byggdes eftersom behovet av säkra och ändamålsenliga lokaler var stort på skolan. Rektorn Erika Björklund är glad att det satsades på Odensala skola, som ligger en bit ut på landsbygden.

Lokalerna är ljusa, rymliga och byggda för en modern skolverksamhet, vilket känns bra, säger Erika Björklund.

Många av eleverna var också nöjda med att skolan byggts ut och att en del av lektionerna hålls i det nya huset.

Innan var det en stor gräsyta med ett träd som vi brukade klättra i, men det är roligare med en ny skolbyggnad, säger Elsa i årskurs 6.

Rektor Erika Björklund. Fotograf: Jonas Bilberg

Erika Björklund, rektor på Odensala skola.