Publicerad:

Sigtuna Naturskola på plats i Garnsviken

Ett säkert tecken på att skolorna dragit igång för hösten är att Sigtuna Naturskola återigen är på plats med sin fältstation i Garnsviken. Varje höst sedan sju år tillbaka tar de emot elever från årskurs 5 här som får lära sig mera om livet i vattnet.

Temat är evolution och är en integrerad del i grundskoleverksamheten.

Tanken är att lyfta och stärka de ordinarie skolornas lärande i ämnet. Det vi lär ut matchar läroplanen, men det vi gör här är mera praktiskt än teoretiskt, säger Johan Lindell, en av lärarna på Sigtuna Naturskola med en bakgrund som evolutionsbiolog och forskare.

Först ut den här hösten är femteklassarna från Råbergsskolan i Rosersberg. Dagen börjar med att man drar not för att samla in fiskar från Mälaren. Eleverna får sedan kategorisera dem efter vilken art de tillhör genom att studera dem närmare i olika vattenkärl.

Vi brukar säga att vi lånar fiskarna en stund för att studera dem, sedan lämnar vi tillbaka dem i vattnet igen, förklarar Per ”Peja” Snöbohm, rektor på Sigtuna Naturskola.

Eleverna får lära sig varför fiskarna ser ut som de gör och hur de har anpassat sig till sin omgivning för att kunna kamouflera sig. Under eftermiddagen går man igenom livets utveckling och försöker samla in arter från alla olika djurgrupper som fiskar, kräldjur, blötdjur, groddjur och så vidare.

Sigtuna Naturskola kommer att hålla till i Garnsviken under cirka en månads tid och besökas av totalt 28 klasser.

Här kan du läsa mer om Naturskolan och dess arbete. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på Naturskolans fältstation

Varje höst sätter Sigtuna Naturskola upp sin fältstation i Garnsviken för att ta emot kommunens elever i årskurs 5.