Publicerad:

Musiken hälsar på hos våra äldre

Kulturen hittar nya vägar att nå ut i pandemitider. Den här veckan fylls våra äldreboenden av sång och musik.

Bild på Mats Hedén bakom sitt piano.

Mats Hedén har en bakgrund i band som Weeping Willows och som musiker bakom Stefan Sundström. Men de senaste fem-sex åren har han åkt runt med sin breda låtrepertoar och uppträtt på äldreboenden.

Ärlinghems äldreboende fick under onsdagseftermiddagen besök av musikern och skådespelaren Mats Hedén, som tidigare musicerat med bland annat Weeping Willows, Stefan Sundström och Riksteatern. Under två timmar underhöll han sin publik på innergården med kända visor från förr. På repertoaren stod bland annat en kavalkad av klassiska sångnummer från Hasse & Tages många revyer, Robban Broberg och Owe Thörnqvist.

De sista fem-sex åren har jag uteslutande spelat för äldre, förutom det här sista året. Det är verkligen ett privilegium att få åka runt i landet, säger Mats Hedén, som både sjunger, spelar piano, gitarr och dragspel.

Och att eftermiddagen var lyckad gick inte att missta sig på. Fötter stampade, händer klappade och en och annan sjöng med till de välkända låtarna. En av dem är Margareta Billegren, som bor på Ärlinghem sedan ett år tillbaka.

Det är alltid trevligt när det blir ett avbrott i vardagen. Jag skulle gärna ha mer av sådant här, säger hon och sjunger med i Kalle på spången.

Musikquiz på Hemskogen

Samma eftermiddag anordnades en musikfrågesport på Hemskogen. Den som höll i det är musikern Erik Fernström. Erik Fernström är en rutinerad gäst runt om på landets äldreboenden. Med kluriga musikquiz, kända visor och slagdängor bjuder Erik upp till allsång.

Tältkonsert på Ymer

Men de boende på Ymer går inte heller lottlösa ur veckans musikfest. På torsdag eftermiddag uppträder sångerskan Helen Olofson i ett utomhustält utanför äldreboendet.

Pandemin har ställt mycket på ända när vi inte kan bjuda in och samla en publik kring en kulturupplevelse som vanligt. Istället har vi fått ta upplevelsen ut dit publiken är och utforska nya platser dit vi tidigare inte har nått ut. Våra utomhuskonserter på kommunens äldreboenden är ett bra exempel på detta, säger Maria Liljeholm, kulturproducent i Sigtuna kommun.

Under våren har det också arrangerats skolgårdskonserter med Süperstar Orkestar på flera av våra skolor och Sigtuna kommun livesänder flera kulturprogram från Kulturumteatern ända fram till 21 juni.

Håll utkik i vår evenemangskalender för mera information om livesändningarna.