Publicerad:

”Du är inte ensam om att känna dig ensam”

Även när det inte är pandemi vet vi att många äldre känner sig ensamma. Det senaste året med Covid-19 har det blivit än mer påtagligt. I väntan på att smittspridningen ska avta och vi ska kunna ses och umgås igen, vill vi tipsa om några olika tjänster för de äldre.

En del kanske känner att de inte vill vara till besvär, de vill inte ringa sina anhöriga och störa. Andra kanske inte ens har någon att ringa.
Många kan tycka att det känns lite skamligt att berätta att de känner sig ensamma.
- Ett som är säkert är att det är ingen är ensam om att känna sig ensam. Det finns inget som ersätter en varm kram, men om du som äldre känner att du vill prata lite med någon så vill jag tipsa om Äldrelinjen Öppnas i nytt fönster., som drivs av organisationen Mind. Dit kan du slå en signal när du känner att du vill få en pratstund och du får vara anonym om du vill, säger Ulrika Mensch äldrepedagog med ansvar för aktivitetsutveckling i Sigtuna kommun.

Den som bor ensam och är äldre kan känna sig lite utsatt.

Det är många som tänker att ”Vad händer om jag ramlar och inte kan ringa på hjälp?” Då vill vi tipsa om tjänsten Trygghetsringningen som drivs av PRO Märsta med stöd av Sigtuna Kommun. Dit kan du anmäla dig om du vill att någon ringer upp dig varje dag för att stämma av att du svarar, säger Ulrika Mensch.

Hon tillägger:
- Alla får gärna hjälpa till att sprida det här budskapet till någon äldre bekant eller familjemedlem. Kom ihåg också att slå en signal själv då och då och kolla hur din släkting eller gamla granne mår. Det kostar så lite men betyder så mycket, det där lilla samtalet.