Publicerad:
Konsten att behaga små matlökar
Adam Brolund är kökschef på S:t Pers skola och kan konsten att behaga barns små kräsna smaklökar. Presentation är A och O! Barn är snabba att döma innan de har smakat, så det gäller att det ser aptitligt eller spännande ut.
I Sigtuna kommuns skolor puttrar det av initiativkraft för att barnen ska få näringsrik mat i sina magar och orka hela skoldagen. På S:t Pers skola är Adam Brolund kökschef och har en tydlig vision.
- För min del handlar det om förtroende. Om barnen känner att ”det mesta Adam lagar brukar vara gott, så då är säkert det här också gott” har jag kommit en bra bit. Sen handlar det ju mycket om presentation, man äter oerhört mycket med ögonen – speciellt barn, säger Adam Brolund.
Matintresset väcktes som liten av en tillåtande mormor.
- Jag hade en oerhört matlagningsglad mormor som gärna lät mig vara med i unga år, vilket i sin tur resulterade i att jag ofta lagade middag hemma till familjen redan i mellanstadieåldern.
Adam försöker att utmana barnen i att prova nya maträtter. Varierad och näringsriktig kost är hans signum. Han gillar att testa nytt och inspireras ofta av olika matkulturer i världen och kan konstatera att man aldrig kan lära sig för mycket.
- Jag tror jag talar för de allra flesta kockar när jag säger att laga mat till barn är det tuffaste som finns. Vuxna människor tycker generellt ”allt är gott” medan barn utan att blinka kan såga dig vid fotknölarna om maten inte faller dem i smaken. Det absolut tuffaste med mitt jobb är att varje dag laga något som majoriteten av barnen gillar.
Adam och hans kök verkar ha lyckats, för på S:t Per har matsvinnet minskat. Sammanlagt har kök och barn ett svinn på bara cirka två köttbullar per person. Dessutom har diskussioner i skolan om matsvinn och klimat gjort att barnen tänker sig för innan de slänger mat, men framförallt gillar de sin skolmat och äter bra.
Skolmåltiderna är en ypperlig chans att pedagogiskt lära barnen i tidig ålder om miljövänlig och hälsosam mat.
- Barn är raka i sin kommunikation och vi i köket får direkt återkoppling. De är nöjda men kommer även med önskemål. Tack vare matråd är barnen delaktiga och har möjlighet att framföra önskemål. Det är viktigt, eftersom god mat får dem att orka med sina studier hela dagen, säger Adam.
I januari blev skolrestaurangen KRAV-certifierad. Det innebär att allt från råvaror till rengöringsmedel och elförbrukning ska uppfylla vissa krav. Adam tycker att det är ett bra sätt att visa att en skolrestaurang aktivt kan arbeta för en minskad miljöpåverkan i samhället.
Måltidsservice i Sigtuna kommun ansvarar för maten på kommunala skolor och förskolor, gymnasium, särskilda boenden och fritidshem. Samtliga matsedlar näringsberäknas och följer Livsmedelsverkets riktlinjer. Måltidsservice stöttar också Jordbruksverkets nationella livsmedelsstrategi, som bland annat ska öka den hållbara livsmedelsproduktionen och se till att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen utgörs av certifierade ekologiska produkter.