Publicerad:

Allt fler barn och unga utsätts för brott på nätet - vi kan ge hjälp och stöd

Barn och unga som utsätts för olika former av brott på nätet ökar.
Många som utsatts skäms och mår dåligt istället för att söka stöd och hjälp. Det vill Sigtuna kommun ändra på.

Utpressning. Olaga hot. Sexuellt ofredande. Olaga integritetsintrång.
Att bli utsatt för olika brott på nätet blir allt vanligare – och de drabbade är allt yngre.
På Stödcentrum Nordväst erbjudes stöd och hjälp till de som drabbats. Till Stödcenter kan barn och unga vända sig oavsett om de gjort en polisanmälan eller inte.

Hos oss kan de ventilera sina tankar och funderingar tillsammans med en kurator. För en del som försöker hantera det själv, kan det ibland växa sig större istället. Men, det är aldrig försent att be om hjälp. Vi erbjuder hjälp både per telefon och på plats fysiskt, det får den som hör av sig välja själv. Det går till och med att vara anonym, säger Jenny Ottosson, samordnare på Stödcentrum Nordväst.

Hon berättar att det exempelvis kan starta med att två personer fått kontakt och börjat chatta med varandra. De kanske kommit överens om att båda ska skicka lättklädda bilder eller nakenbilder. Men så är det bara den ena som gör det medan den andre istället kräver pengar eller fler liknande bilder. Annars kommer hot om att sprida fotona.

- Många som blivit utsatta på det här viset upplever att det är skamfyllt. De kanske har blivit förmanade av sina föräldrar att aldrig skicka den här typen av bilder, men ändå gjort det till någon de känt att de litat på. De kan känna sig dumma och lurade. Det här är ju till stor del ungdomars sätt att kommunicera med varandra på, genom bilder. Det är också naturligt att de är nyfikna på varandra, säger Jenny Ottosson.
Hon tillägger:
- Det är inte ovanligt att den andra personen bakom skärmen är en annan än den utgett sig för att vara, ofta är det en vuxen man som vet hur han ska få bilder och filmer från barn. Vi vill få fram till de som utsatts att de inte ska känna skuld. Den som lurat till sig bilder är skicklig på detta och är den som bär ansvaret för den brottsliga handlingen.

Stödcentrum Nordväst är ett samarbete mellan åtta kommuner och vänder sig till barn och ungdomar i åldern 10-21 år bosatta i Sigtuna, Upplands Väsby, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Ekerö, Järfälla och Upplands Bro.
Stödcentrum erbjuder även stöd till vårdnadshavare till drabbade barn och unga. Det finns också möjlighet att få hjälp att polisanmäla en händelse och med den process som kan ta vid i och med en anmälan.

Här hittar du uppgifter till och om Stödcenter Nordväst. Länk till annan webbplats.