Publicerad:

Därför är våra sjöisar inte plogade ännu

Minusgrader ute och skridskorna nyslipade. Det är många som bara längtar efter att få ge sig ut på isarna i det vackra vintervädret. Vi också. Men än så länge är isarna inte tillräckligt stabila för att vi ska kunna ploga slingor på dem.

Vi mäter isen kontinuerligt för att kontrollera tjockleken. Senaste den 2 februari var vi ute och mätte på flera ställen, både på Garnsviken och på fjärden längst strandpromenaden i Sigtuna stad. Flera mätningar visar olika tjocklek på isen. Vissa ställen håller enbart dryga 5 centimeter. Vår gräns för att köra ut maskiner är 15 centimeter. På grund av det kommer vi inte ploga sjöisarna till helgen. Nya mätningar sker efter helgen.

Utöver istjockleken är det också problem med stora ytor där gammal blötsnö har frusit och gjort underlaget dåligt, samt partier där det trots kylan är blött och så kallad dubbelis på vissa ställen.

Vissa delar är stabila, medan andra inte är det, så vi behöver helt enkelt avvakta flera dygn med kyla som förhoppningsvis ger oss mer is än vad som är fallet idag, men vi står redo och är sugna på att ploga sjöisarna så snart det bara är möjligt säger Pekka Widergren, fritidschef i Sigtuna kommun.

Här kan du läsa mera om vårt arbete med isbanor och vad du ska tänka på när du ger dig ut på isarna.