Publicerad:

Gott nytt år önskar vi på Sigtuna kommun

Var rädd om dig själv och andra. Många har sagt det tidigare, men det tål att upprepas. Det blir ett annorlunda nyår i år. Smittspridningen av Covid-19 är stor och vi alla måste ta ett ansvar för att förhindra smittspridning. Det gäller särskilt nu vid högtider som nyår.

Hand håller i två tomtebloss. Fotograf: Ulrika Kestere/Johnér

Foto: Anna Kern/Johnèr

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns rekommendationer för hur du kan tänka under högtider. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Umgås bara i en mindre krets
    Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus om det går och håll så mycket avstånd som möjligt. Undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
  • Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt
    Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk att bli allvarligt sjuka. Det är därför viktigt att både personer i riskgrupp och personer i deras omgivning ser till att mötas på ett säkert sätt.
  • Res säkert
    Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. Tänk igenom om en resa till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till en semesterort där många människor träffas på samma plats är nödvändig.