Publicerad:

Varma julhälsningar från oss på Sigtuna kommun

Många har sagt det tidigare, men det tål att upprepas. Det blir en annorlunda jul i år. En jul där smittspridningen av Covid-19 är stor och där vi alla måste ta ett ansvar för att förhindra smittspridning. Det gäller särskilt nu vid högtider som jul och nyår.

Ett barn håller i en pepparkaka som det står God jul på. Fotograf: Anna Kern/Johnèr

Foto: Anna Kern/Johnèr

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns rekommendationer för hur du kan tänka under kommande helger och högtider.

 • Umgås bara i en mindre krets
  Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus om det går och håll så mycket avstånd som möjligt. Undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
 • Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt
  Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk att bli allvarligt sjuka. Det är därför viktigt att både personer i riskgrupp och personer i deras omgivning ser till att mötas på ett säkert sätt.
 • Traditioner under smittsäkra former
  Försök att anpassa era traditioner för att minimera risken för spridning av covid-19. Om du firar jul och vill ha en tomte, bör personen som är tomte komma från den mindre krets som du umgås med. Firar du flera högtider bör du hålla firandet i samma mindre krets varje gång.
 • Res säkert
  Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. Tänk igenom om en resa till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till en semesterort där många människor träffas på samma plats är nödvändig.
 • Undvik trängsel i jul- och mellandagshandeln
  Begränsa helst antalet inköp i butiker. Handla helst på egen hand, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler. Följ butikernas och utlämningsställenas råd och anvisningar.