Publicerad:

”Vi måste stå upp för demokratin”

I natt utsattes Sigtuna kommunhus i Märsta för ett brandförsök. Polisen kommer därför att ha utökad närvaro i kommunen framöver.

Bild på Olov Holst och Birgitta Pettersson

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och kommundirektören Birgitta Pettersson ser brandförsöket mot kommunhuset som ett angrepp mot demokratin.

Natten till måndag kastades en glasflaska fylld med en lättantändlig vätska mot Sigtuna kommunhus. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden som skedde utomhus.

Polisen ser allvarligt på händelsen och har genomfört en teknisk undersökning av platsen vid Sigtuna kommunhus och fortsätter arbeta med förstärkta resurser i hela området under veckan.

Reaktion mot polisens insatser

Nattens sabotage mot kommunhuset och den senaste tidens bilbränder är enligt polisen sannolikt en motreaktion på deras riktade insatser i området med bland annat frihetsberövanden och beslagtaganden av större mängder narkotika och vapen i kombination med myndighetssamverkan mot individer i nätverket.

Jag förstår att det här skapar en otrygghetskänsla bland våra medarbetare och även bland våra kommuninvånare. Vi jobbar med samhällsviktiga funktioner som måste vara öppna och fungera och vi arbetar i detta nu med att se över hur vi kan öka säkerheten ytterligare för våra medarbetare och i våra lokaler, säger kommundirektör Birgitta Pettersson.

Förstärkt bevakning

Kommunen förstärker bland annat bevakningen utanför kommunhuset med hjälp av väktare och polisen har meddelat att de ytterligare förstärker sin närvaro i kommunen.

Ett angrepp mot kommunhuset är i förlängningen ett angrepp mot demokratin. Det är därför viktigare än någonsin att vi tillsammans står upp för demokratin och de demokratiska värderingarna, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Polisen uppmuntrar allmänheten att lämna tips och iakttagelser till poliser på plats samt via telefonnummer 11414 eller polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..