Publicerad:

Klimatsmart matvecka på tre skolor i kommunen

Vecka 43, 19– 23 oktober, serveras en klimatsmart lunchmeny i tre pilotskolor i Sigtuna kommun. Satsningen är en del i arbetet med Sigtuna kommuns mål om att matens klimatpåverkan ska minska över tid.

Bild från S.T Gertruds skolmatsal

S:t Gertruds skola är en av tre pilotskolor i kommunen som serverar klimatsmart mat under vecka 43.

Den klimatsmarta veckan handlar om att uppmärksamma vad vi kan göra för att få ner klimatpåverkan i vår matsedel. Det krävs inte så stora förändringar för att göra stor skillnad.

Vi kommer börja med menyn i tre pilotskolor, S:t Olofs skola, Odensala skola och S:ta Gertruds skola och sedan hoppas vi kunna göra det i alla skolor. Målet är att på sikt ska hela vår meny ha mindre klimatpåverkan, säger Anders Isaksson områdeschef på Sigtuna kommuns måltidsservice.

Mat, både den mat som äts upp och den mat som slängs, påverkar klimatet. Hela 31 procent av världens utsläpp av växthusgaser kan relateras till mat och en stor del av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage utan slängs. Då har utsläppen av växthusgaser uppstått helt i onödan. Sigtuna kommun har som målsättning att minska matsvinnet från kommunens verksamheter med tio procent per år. År 2019 minskade matsvinnet med elva procent.

Elever får tycka till

Under veckan kommer rätter som klimatsmart bolognese med pasta, pankobakad sej med pumpapuré med limecreme och krämig blomkålssoppa med rostade grå ärtor serveras.

Eleverna kommer efter veckan få lämna sina synpunkter om de klimatsmarta måltiderna för att menyn ska kunna utvecklas och bli ännu bättre.

Tips på hur du kan minska matens klimatpåverkan hemma

En viktig sak du kan göra för att minska din klimatpåverkan hemma är att minska matsvinnet genom att till exempel planera dina inköp och ta hand om rester, frys in och använd för nya måltider. Grönsaker har ofta lägre klimatpåverkan än kött så genom att äta mer grönt och mindre kött kan du hjälpa planeten. Det är även bra att välja råvaror som har producerats i vårt närområde. Då minskar utsläppen från transporter.

Arbetet med att minska matens klimatpåverkan bidrar till de globala hållbarbetsmålen i Agenda 2030, framförallt mål 13 om Begränsad klimatpåverkan. Läs mer om hur kommunen arbetar för att bidra till de globala målen och om vad du själv kan göra.