Publicerad:

Sigtuna kommun har några av Sveriges bästa inspiratörer och ledare

Bland de drygt 1,6 miljoner personer i Sverige som arbetar inom offentlig sektor, har två av Sigtuna kommuns medarbetare chans att ta hem titeln Årets Ledare respektive Årets Inspiratör. Vinnarna koras på Framtidsgalan.

Det är Framtidsverket som för sjätte året i rad vill uppmärksamma personer som gör skillnad varje dag inom offentlig sektor. Detta görs genom en tävling.
I år har två av Sigtuna kommuns medarbetare gått till final.
I kategorin Årets Ledare 2020 är Erik Ryding, verksamhetschef för Arlandagymnasiet och Arlanda Komvux, en av finalisterna och i kategorin Årets Inspiratör 2020 har Emma Kapusta Rönnberg, Chef Sigtuna kompetenscenter, utsetts till en av åtta som tävlar om titeln.

Årets Ledare ska uppfylla kriterier som handlingskraftig, modig, målmedveten och en förebild i sin organisation. Årets Ledare ska också ha bidragit till att lösa problem och möta utmaningar på ett innovativt och inspirerande sätt samt ha varit uthållig och stabil i sitt ledarskap.

Motiveringen för Erik Ryding lyder:

”Under det senaste halvåret har Erik och hans team utmanats av pandemins effekter. Elever och personal har blivit sjuka och på ett dygn gjordes en omställning till distansundervisning. Erik har skickligt mött utmaningarna och framgångsrikt lett verksamheten genom krisen. Under Eriks ledning kunde verksamheten hitta möjligheter i krisen, som exempelvis när eleverna på vårdprogrammet hjälpte till inom äldreomsorgen.”

Årets Inspiratör ska enligt nomineringskriterierna ha inspirerat till och bidragit med god energi på sin arbetsplats. Årets Inspiratör skapar en trivsam arbetsplats både genom sin engagerande personlighet men även genom sitt mod och med sin sakkunskap.

Motiveringen för Emma Kapusta Rönnberg lyder:


”Emma har etablerat en kultur där alla på enheten (som arbetar med vägledning till vuxen- och gymnasieutbildning) har invånarens bästa i fokus. Eleven får aldrig komma i kläm, oavsett vem som har gjort fel. Det vet Emmas medarbetare och det är så beslut fattas på Sigtuna Kompetenscenter. Under Emmas ledning har enheten skiftat fokus från att vara en kontrollfunktion av leverantörer till att vara en serviceenhet för de invånare som behöver dessa tjänster.”

Vinnaren i respektive kategori utses under Framtidsgalan den 16 november.

2019 var Sigtuna kommuns Annelie Altberg (rektor) en av finalisterna till Årets Ledare.
2018 vann Nadja Karademir (undersköterska) titeln Årets Inspiratör.

Emma och Erik

Emma Kapusta Rönnberg och Erik Ryding är några av Sveriges främsta inspiratörer respektive ledare.