Publicerad:

Nu införs fyrfackskärl i Sigtuna kommun

I november börjar de första fyrfackskärlen ställas ut till villahushåll i Sigtuna kommun, men från och med vecka 43 kommer alla kommuninvånare som bor i villahushåll att få nya tömningsdagar.

Pappa och barn sorterar i fyrfackskärl. Foto: Plattform/Johnér

Foto: Plattform/Johnér

Sigtuna kommun har tillsammans med Håbo, Knivsta och Upplands-Bro kommuner upphandlat ett nytt insamlingssystem för avfall.

Förberedelserna för införandet av fyrfackskärl har pågått i drygt ett och ett halvt år. Måndagen den 12 oktober kommer samtliga fritidshusägare i kommunerna att få fyrfackskärl, medan villahushållen får vänta tills slutet av november.

Nya tömningsdagar

Som ett led i införandet av det nya systemet kommer de berörda hushållen få ett informationsbrev från Sivab, Sigtuna vatten och renhållning, under den här veckan med information om nya tömningsdagar från och med vecka 43 (19 - 25 oktober).

Några veckor senare, efter vecka 46, är det sedan dags att byta ut de gamla kärlen mot nya fyrfackskärl. Tills fyrfackskärl har levererats töms mat- och restavfall samtidigt enligt tömningsschemat.

Få en påminnelse i mobilen inför tömning

Från och med mitten på oktober kan den som vill ladda ner Sivabs nya app och få påminnelser direkt i mobilen om när det är dags att ställa ut kärlen inför tömning. Appen Sivab finns där man laddar ner appar.

Sortering i fyrfackskärl - så fungerar det

Hushållens nuvarande avfallskärl byts ut till två 370 liters kärl som är indelade i fyra fack var. Det nya insamlingssystemet innebär att kommuninvånare kommer att kunna sortera matavfall, restavfall, tidningar/returpapper samt förpackningar av ofärgat glas, färgat glas, metall, papper och plast i anslutning till sin bostad, och behöver därmed inte åka iväg med det till en återvinningsstation.

Mer information om det nya fyrfackssystemet finns på Sivabs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bilden visar hur ett fyrfackskärl ser ut på insidan. Foto: PWS AB 

Foto: PWS AB