Publicerad:

God, miljösmart och näringsriktig mat

Måltiderna som serveras i Sigtuna kommuns förskolor och skolor ska göra gott både för matgästerna och miljön.

Sigtuna kommuns måltider i skolan är av Sveriges mest hållbara. Som en av tio kommuner i landet nominerades Sigtuna kommun till Årets Hållbara Skolmatskommun, ett samarbete mellan White Guide Junior och Världsnaturfonden WWF.

Mat för planeten

All mat vi äter påverkar miljön. Genom att göra smarta val kan vi minska skolmåltidernas miljöpåverkan. Vi arbetar för att ständigt öka mängden grönsaker, rotfrukter och baljväxter i våra maträtter och vi ställer höga krav på kött och fisk som köps in. Alla mejeriprodukter och ägg och en stor del av frukten och grönsakerna som serveras är ekologiska. Vilka frukter och grönsaker som serveras anpassas också efter säsong. På hösten serverar vi mer rotfrukter och under försommaren mer gurka och tomat.

Måltidspersonal, pedagoger och lärare arbetar tillsammans med barn och elever för att minska matsvinnet. 2019 slängdes 70 ton mat vilket motsvarar ca 80 000 korvar med bröd från våra skolor och förskolor. Det är en 11 procentig minskning mot föregående år men vi vill minska matsvinnet ännu mer, säger Åsa Storgärds Lundin, Måltidschef.

Mat för magen

Mätta barn och elever som har ätit näringsriktig mat mår bättre och kan ta till sig undervisningen bättre.

Vi vill att våra matgäster ska vara nöjda och mätta när de lämnar våra förskole- och skolrestauranger så att de orkar med hela dagen i förskolan eller skolan. Vi testar ofta nya rätter ute i restaurangerna så att barnen och eleverna får tycka till, säger Camilla Lindström, områdeschef och legitimerad dietist.

En del av kommunens hållbarhetsarbete

Måltiderna i förskolan, skolan, gymnasiet och på särskilda boenden är en viktig del av kommunens hållbarhetsarbete. Bra måltider bidrar till mindre miljöpåverkan, ökat välmående och minskade ojämlikheter.

Tre barn som tar för sig av skolmaten

Mätta barn och elever som har ätit näringsriktig mat mår bättre och kan ta till sig undervisningen bättre.