Publicerad:

Eldningsförbud utfärdat från och med 13 augusti

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 12.00 den 13 augusti 2020. Förbudet gäller tillsvidare.

Symbol för eldningsförbud. 

SMHI:s senaste brandriskprognoser påvisar mycket stor till extremt stor risk för skogsbrand i stora delar av Stockholms län. Länsstyrelsen har utifrån det och i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud ska gälla i hela Stockholms län.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) utanför sammanhållen bebyggelse.

Det är trots eldningsförbudet tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är också tillåtet att grilla på fasta grillplatser på allmän plats. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material så att eld inte kan sprida sig.

Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Vid frågor kontakta i första hand länets räddningstjänster