Publicerad:

Sigtuna är en av Sveriges mest hållbara skolmatskommuner

Sigtuna kommun har, som en av tio kommuner i landet, nominerats till Årets Hållbara Skolmatskommun. Priset har sin utgångspunkt i fyra områden: klimatpåverkan, schysst mat, matsvinn och kunskapen om hållbar mat.

Sigtuna kommuns måltidsservice tillagar mat i 48 förskole- och skolkök och har under de senaste åren arbetat mot visionen att erbjuda en av Sveriges bästa hållbara måltidsupplevelser.

Här kommer några exempel på hur:
För att minska klimatpåverkan har bland annat andelen vegetariska rätter ökat. Samtliga barn och elever i Sigtuna kommuns har alltid ett vegetariskt alternativ att välja på.

För att kunna servera schysst mat använder sig kommunen av en hög andel ekologiska råvaror, i dagsläget mellan 40-49 procent, samt närproducerat i den mån det går. Det pågår ett aktivt arbete med att koppla ihop lokala producenter med skolköken, både vad gäller grönsaker och kött och chark.
Samtlig kökspersonal har utbildats i hur matsvinnet kan minskas. Under 2018 kastades totalt 75 ton mat. Detta minskades under 2019 med 11 procent och målet är att fortsätta att årligen minska matsvinnet med minst tio procent.
- När skolor, förskolor och måltidsservice samverkar, ges barnen en bättre förutsättning för en god utbildning. Bra mat i skolan och förskolan bidrar till att minska ojämlikheter, säger Pernilla Bergqvist (L) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
På kommunens skolor är måltiden både en stor del av vardagen och av undervisningen. Kökschefer och pedagoger arbetar tillsammans för att ständigt förbättra måltiderna och hitta projekt som också gör barnen delaktiga.
Ett exempel är den gröna väggen på S:ta Gertruds skola. Tillsammans med en av de lokala grönsaksleverantörerna har barnen på fritids satt frön som vuxit till salladsplantor och därefter satts på en vägg, för att sedan användas till skollunchen.

- Vi jobbar också mycket med miljön i skolrestaurangerna för att de ska vara trivsamma och inspirerande, säger Åsa Storgärds Lundin, måltidschef Sigtuna kommun.

Måltidsservice bidrar till flera av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och är en stor del av Sigtuna kommuns hållbarhetsarbete.

Tävlingen Årets Hållbara Skolmatskommun är ett samarbete mellan White Guide Junior och WWF Världsnaturfonden. Vem av de tio nominerade kommunerna som vinner, avgörs den 15 september 2020.