Publicerad:

Så ska Arlandagymnasiets studenter firas

Arlandagymnasiets ledning har tillsammans med skolans studentkommitté arbetat fram en plan som nu är färdig. Så, trots de rådande omständigheterna får årets avgångselever en högtidlig och minnesvärd avslutning.

Den stora smittorisken av det nya coronaviruset har gjort så att våren för de blivande studenterna ser annorlunda ut mot hur det traditionsenligt brukar vara med klassisk mösspåtagning och studentskivor.

Vi kände att vi ändå måste göra det bästa av situationen, så tillsammans med skolans studentkommitte har vi funderat kring hur vi kan skapa en fin avslutning för våra blivande studenter inom ramarna för vad som är tillåtet. Studentdagen är en stor dag i ungdomars liv, säger Erik Ryding, gymnasiechef.

Ida Schaffer på naturvetenskapsprogrammet är en av omkring 260 elever från de 12 klasserna som går ut från Arlandagymnasiet i år. Hon är också en av de som suttit med i studentkommitteén.

Att riskera någons liv och hälsa för vår student…nej, det är det såklart inte värt. Ingen skulle väl förlåta sig själv om en anhörig blev smittad. Vi har därför bollat idéer och alternativ för att kunna fira, samtidigt som vi följer alla restriktioner - och nu har vi hittat en bra lösning som gör att vi både får en ceremoni och ett mini-utspring, säger hon och tillägger:
Vi har ju fått höra om andras fantastiska upplevelser av studenten så det är klart att det känns ledsamt och konstigt att missa det, men jag ser verkligen fram emot studentdagen ändå. Här ska firas!

Ida Schaffer och Karin Henriksson är två av de cirka 260 elever som tar
studenten från Arlandagymnasiet det 5 juni. 

Ida Schaffer och Karin Henriksson är två av de cirka 260 elever som tar studenten från Arlandagymnasiet det 5 juni.

Själva studentdagen är satt till den 5 juni. Då kommer respektive klass att samlas för en halvtimmas firande och avsked. Det blir bland annat tal från rektor och utdelning av betyg och studentnål.

För att motverka stora folksamlingar kommer firandet att spridas ut, både vad gäller tid och plats. Varje klass har fått ett klockslag för när på dagen samlingen är, och klasserna kommer dessutom att vara utplacerade på fem olika platser i kommunen: i Kunskapens hus i Märsta, på Bengtsgården i Rosersberg, på Biokällan i Märsta, på Pilotvägen på Arlanda flygplats samt i Kolsta.

Folkhälsomyndigheten har godkänt att undantag får göras denna speciella dag, och gett ok till att ett fåtal anhöriga får möta upp utanför skolan om det går att genomföra utan stora samlingar och trängsel.
Arlandagymnasiets studenter kommer därför att kunna tas emot av en eller max två av sina anhöriga. Det är dock tvåmeters-regeln som gäller mellan de respektive anhöriga och så fort studenten tagits emot är det viktigt att det blir omedelbar hemfärd.