Publicerad:

Ta hjälp! Gratis ekonomisk rådgivning

Riskerar du att drabbas, eller har du redan drabbats, ekonomiskt av covid-19? Hör av dig till Sigtuna kommuns budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig.

Många drabbas hårt ekonomiskt på grund av spridningen av det nya coronaviruset. Alexandra Solvin är budget- och skuldrådgivare på Sigtuna kommun. Hon och hennes kollegor kan bland annat hjälpa dig med att:

  • Göra en budget
  • Se var du kan dra ner på kostnaderna
  • Hjälpa dig med en betalningsplan
  • Tipsa dig hur du kan tänka mer ekonomiskt och hållbart
  • Hjälpa till med att söka fonder
  • Hjälpa till med att ansöka om bostadsbidrag och/eller bostadstillägg

Här är Alexandra Solvins svar på några av de vanligaste frågorna hos budget- och skuldrådgivarna:

Det har kommit en oförutsägbar utgift som kostar mer än vad jag har råd med.

Prata med företaget och be om att få en betalningsplan på kostnaden. Eller be om att få anstånd på betalningen till nästa månad eller månaden efter det.

Jag har behövt stanna hemma mer än vanligt från jobbet och det märks i plånboken.

Prioritera att betala boende, el, medicin, mat och dina fasta utgifter. Om du har problem med att betala så kontakta den som ska ha betalt och se vad det finns för möjligheter för din betalning.

Jag har blivit av med jobbet.

Registrera dig så fort du kan hos Arbetsförmedlingen. Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap i samband med att du blivit arbetslös. Du kan även ansöka om ersättning hos Alfakassan.

Vad mer kan jag göra?

Undvik att ta snabblån och krediter, det är inte en långsiktig lösning. Dra ner på dina kostnader genom att göra matlistor och veckohandla. Sälj saker på loppis, blocket eller på sociala medier. Pausa automatiska överföringar. Låt bilen stå. Sänk värmen och gör ett aktivt elavtal. Kom ihåg att vi finns här för dig.