Publicerad:

Sigtunakvinnor som gjort avtryck i vår historia

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Det uppmärksammar vi med att hylla några fantastiska Sigtunakvinnor genom historien. Alla dessa kvinnor finns med i Sigtuna museums basutställning.

Nanna Lindgren (1873–1925), amatörfotograf

Nanna var döpt Johanna Lindgren och hon levde 1873-1925. Med sin lådkamera Murer’s Express N 11998 fotograferade hon mellan åren 1905 och 1911, framförallt människor och miljöer i Sigtuna. Att kvinnor fotograferade var inte ovanligt vid den här tiden. Det fanns många unga kvinnliga ateljéfotografer i landet under 1800-talets senare del. När Nanna gifte sig slutade hon att fotografera. Hennes originalplåtar och kamera hittades efter hennes död på vinden av hennes son som donerade fynden till museet.

Harriet Hjorth (1908–1977), författare

Harriet Hjorth bodde under många år i Sigtuna stad som skildras i flera av hennes böcker. Staden är första delen av en dokumentärroman om Sigtuna som startar på 1000-talet och fortsätter genom århundradena. Under åren 1969 till 1976 intervjuade Harriet Hjort 29 äldre Sigtunabor. Det resulterade i boken Sigtunaröster som redigerades av Harriets dotter Agnete Hjort. Fick författarstipendium från Sigtunastiftelsen 1949, 1966.

Kerstin Thorvall (1925–2010), författare, illustratör och journalist

Kerstin Thorvall bodde i Sigtuna stad mellan 1953 och 1961. Gift med Lars-Erik Falk, Sigtunakonstnär 1948–1959. Fick författarstipendium från Sigtunastiftelsen 1995. I boken Från Signe till Alberte skriver Kerstin Thorvall om sitt liv i Sigtuna, med nya namn på orter och personer. Sigtuna blir Svarttuna, Lars-Erik blir Lars-Ivar etcetera.

Ola Palme 1888-1982

Ola Palme kom till Sigtuna 1910 som 22-åring med sin man, historikern och arkeologen Olof Palme, och sitt första barn. Makarna Palme skaffade fram pengar för att köpa Fornhemmet och ägnade sig åt utgrävningar i området och la därmed grunden för det som idag är Sigtuna museum. Ola Palme var aktiv i både det privata och offentliga rummet. Hon skötte hushållet och ekonomin samtidigt som hon engagerade sig i de arkeologiska projekten. Efter sin makes bortgång 1918 fortsatte Ola Palme att vara en inflytelserik Sigtunakvinna. I slutet av 1920-talet var hon en av två kvinnor bland 20 medlemmar i stadsfullmäktige. Hon satt med i gatunämnden och fick i uppdrag allt som gällde fornminneshistoria. Ola Palme bodde i ett hus bredvid Drakegården, på andra sidan Torggränd.

Ingegerd Olofsdotter (ca 1000-1050)

Född i Sigtuna. Som dotter till en av Sveriges första kristna konungar kom Ingegerd Olofsdotter att få en betydande roll inom både den svenska och ryska kristendomens historia. Ingegerd sägs ha varit välutbildad och haft god kunskap om kristen tro. Blev bortgift med Jaroslav I från Novgorod i Ryssland. Efter makens död lät hon sig vigas till nunna och efter hennes död helgonförklarades av den ortodoxa kyrkan i sitt nya hemland. Känd som Heliga Anna av Novgorod.

Johanna Lundström (1838–1923) godtköpshandlare

Johanna Lundström arbetade som karamellkokerska i Småland när hon träffade sin man Carl August. Tillsammans flyttade de till Sigtuna och öppnade en godtköpshandel.

Johanna fick aldrig gå i skolan men när hennes son Vilhelm gick i skolan lärde han henne att läsa och skriva. Lundströmska gården är idag del av Sigtuna Museum & Arts historiska hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..