Publicerad:

Stort firande av barnkonventionen i hela kommunen

Onsdag den 20 november fyller barnkonventionen 30 år. Det firas på olika sätt i kommunen. Bland annat får alla barn under 18 år gå in gratis på våra inomhusbad. Och har ni vägarna förbi kommunhuset i Märsta så bjuder vi alla barn på fika.

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Barnkonventionen är en samling regler om barns rättigheter som196 länder har skrivit under och för­bundit sig att följa reglerna. Däribland Sverige.

I Sigtuna kommun kommer vi hissa flaggan för barns rättigheter. 30 års jubiléet uppmärksammas även ute i våra verksamheter. Här är några exempel:

  • På Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter får alla barn under 18 år komma in gratis.
  • Tjänstemän och politiker i kommunhuset får besök av skolelever från Odensala skola där man har gjort målningar kring barnkonventionens olika artiklar.
  • Café Kex & Kaka i kommunhuset bjuder alla barn på saft och kaka.
  • Odensala förskola och Skepptuna förskola kommer också ha ljusmanifestation för att fira barnkonventionen.
  • &Art i Valsta simhall har extra öppet den 20 november mellan klockan 12 och 17 och det finns extra material för barn och alla andra som vill skapa konst själva.
  • På Märsta bibliotek är det pysselaktiviteter mellan klockan 10 till 11 och 13.30 till 17.
  • Mellan kl 18-20 så sker det olika aktiviteter i Ungdomens hus med fokus på barnkonventionen (spraymålning/ungas musiklista/tipspromenad).
  • Arlanda Komvux informerar sina studerande om barnkonventionen och bjuder på pepparkakor i samband med detta.
  • På Arlandagymnasiet kommer FN-föreningen dekorera matsalen och vissa sektioner i skolan med ballonger och affischer den 20 november. Dessutom kommer det bjudas på efterrätt i matsalen.
  • På tisdag 19 november bjuder vi in till en häftig dans- och tetaterföreställning riktad till ungdomar i 12-15 års åldern som handlar om barnkonventionen. Föreställningen börjar klockan 16 i Biokällan, Forum. Föreställningen är gratis men boka din plats till claudia.lopez@sigtuna.se

Svensk lag från årsskiftet

Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag. I Sigtuna kommun arbetar vi aktivt för att stärka barns rättigheter i vårt dagliga arbete. Ett konkret sätt är att vi sedan 2014 beskriver hur vi har säkerställt barns rättigheter när vi tar fram olika styrdokument och tjänsteskrivelser.

Här kan du läsa mera om Sigtuna kommuns arbete för barns rättigheter.

Pojke klättrar i träd. Fotograf: Rosie Alm (sam21)

Fotograf: Rosie Alm