Receptfria läkemedel

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra försäljningsställen än apotek. Innan du påbörjar försäljning av receptfria läkemedel så ska detta anmälas till Läkemedelsverket. Bygg- och miljönämnden i Sigtuna kommun utför kontroll på de försäljningsställen inom detaljhandel i kommunen som erbjuder receptfria läkemedel.

Anmälan om försäljning

Innan du börjar sälja receptfria läkemedel så måste du anmäla det till Läkemedelsverket. På Läkemedelsverkets hemsida kan du anmäla detta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På deras hemsida anmäler du även om det blir förändringar i verksamheten eller om du skulle upphöra med din försäljning av receptfria läkemedel.

Avgift för bygg- och miljöförvaltningens kontroll

För att finansierna kostnader för kontrollen har kommunfullmäktige beslutat att alla försäljningsställen som säljer läkemedel ska betala en årlig avgift. Avgiften är samma oavsett om du väljer att saluföra ett stort eller litet läkemedelssortiment. För 2024 är avgiften 2600 kronor.

Avgiften betalas varje kalenderår och tas ut första gången det år som du anmält till Läkemedelsverket att du säljer läkemedel. En faktura skickas till varje enskilt företag som finns med i Läkemedelverkets register.

Kommunen kontrollerar

Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för försäljning av receptfria läkemedel och det är kommunen som kontrollerar att din verksamhet följer reglerna. Om kommunen skulle upptäcka allvarliga fel vid kontrollen rapporteras detta vidare till Läkemedelsverket.

Egenkontrollprogram är ett krav

Innan du startar försäljning av receptfria läkemedel så måste du ha ett skriftlig egenkontrollprogram. I den ska det finnas rutiner och instruktioner för hanteringen av dessa läkemedel. Läkemedelsverket har tagit fram en mall som går att använda när du ska skapa ditt egenkontrollprogram. Word, 260 kB, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.