Studie- och yrkesvägledare för KAA på Sigtuna kompetenscenter

Arbetsplatsen

Sigtuna. Du kanske tänker på den pittoreska staden vid Mälaren, den internationella mötesplatsen och handelsstaden med tusenåriga anor? Det är sant. Men idag är Sigtuna kommun så mycket mer. Här finns Märsta, Valsta, Rosersberg, Arlanda och en levande landsbygd. Än idag är Sigtuna en plats som välkomnar det internationella och mångkulturella. För vi vet att olikheter berikar. Hos oss möts människor, tankar, idéer, kulturer och företag. Hos oss möts dåtid och framtid, natur och stad, Sverige och världen. Varje år passerar många miljoner människor Sigtuna kommun via landets största flygplats. Men snarare än en plats att resa ifrån är det här en plats att komma hem till. Välkommen till Sigtuna kommun. Hos Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen ryms många olika verksamheter inom utbildning och försörjning. Oavsett om du är gymnasieungdom eller en vuxen som vill utvecklas eller förändra din framtid så finns vi här för att stötta dig i din utbildning. Vi erbjuder olika program, aktiva insatser eller vägledning mot studier och arbete så att du kan ta dig dit du vill. Vår strävan är att du ska gå vidare med nya kunskaper, egen försörjning och förutsättningar för ett livslångt lärande. Det finns många möjligheter att utbilda sig som vuxen på komvux i Sigtuna kommun. För ett stort antal studerande är syftet med vuxenutbildning att uppnå gymnasial kompetens. Många läser också ett eller flera enskilda ämnen för att få särskild behörighet till högskolan. Sigtuna kompetenscenter ligger centralt i Märsta. Enheten samordnar den kommunala vuxenutbildningen i kommunen inom SFI, grundläggande vuxenutbildning samt gymnasiala kurser- och yrkespaket. Även KAA; kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar mellan 16-20 år som varken studerar eller arbetar, utgår från enheten samt hemkommunens ansvar för gymnasieskolan. Här arbetar Studie- och yrkesvägledare, administratör, handläggare, jurist samordnare, biträdande rektor och rektor. Till Sigtuna kompetenscenter kommer de som vill ansöka till utbildningar samt önskar vägledning gällande dessa val men också ungdomar som är i kontakt med KAA

Arbetsuppgifter

Som studie- och yrkesvägledare på Sigtuna kompetenscenter bidrar du till att varje invånare vi möter, ska få bra service, vägledning och hjälp utifrån vår kompetens, med utgångspunkt från den enskilde individens situation och mål. Vi bygger nu upp ett Lärcentrum, med funktioner som ska arbeta med främjade insatser för att fler invånare ska studera och slutföra sina studier med godkända resultat. Lärcentrum kommer att arbeta med unga vuxna och ungdomar inom ramen för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) och vuxna med behov av stödjande insatser inom vuxenutbildningen. Din roll kommer att vara riktad mot ungdomarna inom KAA; men du bör vara öppen för att även kunna gå in och stötta de vuxna som besöker vårt Lärcentrum. Våra studie-och yrkesvägledare arbetar tätt och arbetsuppgifterna är gränsöverskridande. Du kommer att vara en del av teamet i Lärcentrum och dina närmsta kollegor kommer vara den arbetsgrupp som idag arbetar med KAA. Din roll kommer förstärka arbetet kring att förhindra avbrott samt att motivera ungdomar att återgå till studier. Du kommer jobba med kvalificerad studie- och yrkesvägledning, studieplanering, uppföljning och uppsökande verksamhet. Även övergångar mellan skolformer är en del i ditt arbete. Du kommer ha många kontakter med specialpedagoger, andra studievägledare; både på vuxenutbildningen men också på grundskolan i överlämningsarbetet samt annan personal på de skolor där våra ungdomar antingen studerar eller ska påbörja studier på. Men framförallt ska du arbeta med individen i centrum och hjälpa denne att göra väl underbyggda val gällande sin framtid. Då vår enhet ansvarar för flera olika verksamhetsområden kan det ibland bli aktuellt att delta i aktiviteter som inte enbart är inriktade på det som ingår i just dina arbetsuppgifter. Inledningsvis vill vi att du lär dig hur vi arbetar hos oss. Sedan kommer du att lägga mer fokus på det preventiva arbetet, den uppsökande verksamheten hos oss samt samarbetet med de skolorna. Det är därför av värde att du har lätt för att samarbeta med alla på enheten, är flexibel och intresserad av vad alla dina kollegor arbetar med, samt ser hela enhetens gemensamma mål.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har studie- och yrkesvägledarexamen. Du har mycket goda kunskaper i svenska och du är van vid att arbeta digitalt och behärskar ordbehandlingsprogram och Excel. Du har arbetat i gymnasieskolan samt erfarenhet av arbete i elevhälsan. Du är van vid att göra individuella studieplaneringar där du ser möjligheter och olika vägar för att nå individens mål. Det är meriterande om du även har erfarenhet av detta inom vuxenutbildningen. Detta ser vi gärna hos dig: Du har en förmåga att motivera eleverna mot bättre självkänsla samt vägleda med tydlighet och empati. Du är kreativ och lösningsorienterad. Du ser det som en utmaning att hitta en personlig ingång till varje individ. Du vill utvecklas och gillar att arbeta både självständigt och i team. Vi är en lärande och växande organisation med stort utrymme för nya idéer. Du har ett genuint engagemang och intresse för att arbeta med ungdomar och vuxna som inte gått den raka vägen genom skolan och ser vikten av hur ditt bemötande påverkar den du möter. Du är nyfiken och har lätt att skapa kontakt med andra. Du ser olikhet som något positivt och intressant. Du tycker om variation då det även ingår många administrativa delar i uppdraget.

Detaljer

  • Arbetsform: Tillsvidareanställning
  • Erfarenhet: Erfarenhet krävs
  • Omfattning: Heltid
  • Tillträde: Snarast
  • Varaktighet: Tillsvidare
  • Antal platser: 1

Kontaktperson(er)

Emma Kapusta Rönnberg, Rektor
E-post: emma.kapusta-ronnberg@sigtuna.se

Facklig(a) företrädare

Facklig representant, Se www.sigtuna.se

Sista ansökningsdatum: 2021-01-15

Ange referensnummer: C45914

Läs gärna mer om hur det är att jobba hos oss i Sigtuna kommun! https://www.sigtuna.se/naringsliv-och-arbete/jobba-hos-oss.html Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.