Publicerad:

Nils Landgren spelar med kulturskolans elever i Märsta

Den 3 och 4 maj kommer den folkkära musiklegendaren Nils ”Nisse” Landgren till Märsta för att spela med Sigtuna kulturskola och Arlanda Big Band. Stoppet är det enda i Stockholmsområdet på en turné runt om i Sverige där Nils spelar med just kulturskoleelever och lokala orkestrar.

Nils Landgren spelar trombon.

Den folkkära artisten Nils "Nisse" Landgren spelar med elever från Sigtuna kulturskola och Arlanda Big Band den 3 och 4 maj. Foto: Johannes Lundberg/Sveriges radio

Nils Landgren började spela trummor vid 6 års ålder men övergick till trombon när han var 13. Under hela sin karriär har han sedan framgångsrikt växlat mellan olika musikstilar och involverat sig i många olika musikprojekt och album, däribland med stora internationella stjärnor som ABBA, The Crusaders och Wyclef Jean. Under 2023 är han bland annat aktuell som konstnärlig ledare för programmet ”Jazzradion” i Sveriges Radio P2.

Vi ser mycket fram emot att Nils kommer till oss och det möte som det innebär att våra barn och unga får med en professionell musiker. Att kulturskolans elever kan medverka på en riktig scen med en internationellt känd artist är oerhört värdefullt. Barn kanske inte alltid förstår vidden av vad musiken kan erbjuda i en människas liv, men här får de både möta och spela med Nils som lever på att spela musik och själv började sin bana i kulturskolan, berättar Beata Alving som är chef för Sigtuna kulturskola.

Nils Landgren började mycket riktigt själv spela musik i den kommunala musikskolan och han engagerar sig gärna i kulturskolans verksamhet. I början av maj åker han därför runt till olika svenska städer som Märsta och Halmstad för att spela med kulturskolornas elever.

Jag vill göra vad jag kan för att uppmuntra musiker i alla åldrar. Jag känner mig alltid förväntansfull och glad när jag får chansen att träffa människor som är intresserade av att lära sig att spela ett instrument. Förhoppningsvis kan jag bidra med att visa vad man kan uppnå om man verkligen vill något och även ge tips om hur man hittar vägen till målet, säger Nils Landgren.

Genom sitt uppdrag att erbjuda både frivillig och obligatorisk kulturundervisning för barn och unga möjliggör Sigtuna kulturskola för meningsfulla och inspirerande aktiviteter där eleverna kan få möjlighet att utvecklas och växa. Mötet med Nils Landgren är definitivt också ett sådant sammanhang där de får möjlighet till det. På workshopen den 3 maj kommer Nils att möta ett gäng av kulturskolans trombonister genom en så kallad clinic där Nils visar, spelar och interagerar med deltagarna.

Det finaste med det här projektet är kanske just mötet mellan det professionella musiklivet och barn och unga, men också mötet mellan människor i olika åldrar som har gemensamt att de älskar musik, säger Beata Alving.

På konserten på Kulturumteatern den 4 maj tar Nils Landgren oss med på en resa mellan svängiga beats och mjuka tongångar tillsammans med det lokala storbandet Arlanda Big Band. Elever från Sigtuna kulturskola kommer då också att medverka under några låtar.

Jag spelar gärna i Märsta precis som jag gärna spelar i resten av Sverige och världen. Dessutom har en av mina äldsta och bästa vänner och arbetskamrater sina rötter i Märsta, Walter Brolund, och det är också han som har organiserat hela den här turnén. Jag ser därför speciellt mycket fram emot att tillsammans få ge en förhoppningsvis kanonkonsert i Kulturum! avslutar Nils Landgren.