- Start
- / Kultur och fritid
- / Turism, besök Sigtuna stad
- / Upptäck mer i Sigtuna stad
Upptäck mer i Sigtuna stad
Välkommen till Sigtuna – Sveriges äldsta stad. Här finns mycket att upptäcka och se. Nedan har vi listat några, av många, sevärdheter med lite information som ni inte får missa att besöka.
Innehåll på denna sida
Borgmästarängen
Borgmästarängen ligger centralt mitt i Sigtuna stad. Parken är en populär mötesplats för alla åldrar. I parken finns en lekplats med gungdjur, rutschkana, klätterlek, hängmatta, studsmatta och sandlåda. Det finns olika sittgrupper en scen som kan nyttjas till exempelvis dans, yoga och olika former av uppträdanden. Traditionellt midsommarfirande hålls i parken samt firande av Sveriges nationaldag med en medborgarceremoni.
Borgmästarängen har renoverats och fått en rad nya funktioner och nytt utseende. I juni 2020 stod den nya parken klar.
S:t Pers ruin
S:t Pers ruin är kvarlämningen av Sankt Pers kyrka från som bygdes på 1100-talet. Kyrkan var tänkt som en katedral, vilket man kan se på grunden som ligger utanför den bevarade ruinen. Den vittnar om att kyrkan skulle fått fler torn – något som aldrig färdigställdes.
S:t Pers ruin restaurerades och stod klar för nyinvigning 2019. Syftet var att säkra bygganden, göra den mer tillgänglig för allmänheten samt vårda det unika kulturarvet.
Sigtuna museum & Art
Museet grundades 1916 bildades av historikern Olof Palme under namnet Sigtuna Fornhem. Det är sedan 1968 kommunalt och är öppet året runt. Under marken i museets trädgård finns en av Sigtunas kyrkoruiner. Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer och var centrum för bildandet av det medeltida Sveariket vid vikingatidens slut. Museet har stora samlingar med föremål från den perioden.
Sedan 1915 har många utgrävningar gjorts i kulturlagren, ”den svarta jorden". Det har resulterat i en av landets största medeltidssamlingar. Museibyggnaden i rödmålat trä är från 1700-talet, och den nyare delen i sten invigdes 1966.
S:t Olofs ruin
S:t Olof är ruinen är efter en tidig romansk kyrka, en av Nordens äldsta kyrkobyggnader i sten. Den härstammar från slutet av 1000-talet. Namnet S:t Olof kommer från Olav Haraldsson som var kung av Norge. Olav stupade 1030 i ett försök att återta den norska kronan, men helgonförklarades senare och är idag Norges nationalhelgon.
Det lilla källhuset utanför kyrkan sägs vara byggt runt en helig källa. Öppningen i marknivå, som påminner om ett fönster, är tänkt för att man inifrån ska kunna se den heliga källan utanför. Ruinen har renoverats flera gånger sedan 1800-talets slut, senast 2018.
Klockstapeln
Klockstapeln brann ner till grunden i juni 2016. Sigtuna församling byggde upp klockstapeln igen och den invigdes två år senare. Klockstapeln är symbolisk för Sigtuna stad genom sin dagliga ringning. Klockstapeln instiftades när Mariakyrkan blev församlingskyrka 1608.
Backen nedanför klockstapeln har fått namnet Klockbacken eftersom det blommar fullt med påskliljor där på våren.
Rådhuset
Sigtuna rådhus är från 1700-talet och sägs vara Sveriges minsta. Borgmästaren Erik Kihlman ritade huset och inredde med möbler och tavlor, som finns kvar än idag. Djur har en gång betat framför rådhuset. Rådssalen används idag som borgerlig vigsellokal.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan