Kulturcheck

Erbjuder du undervisning i estetiska ämnen för barn och unga? Som företagare kan du ansöka om att samarbeta med Sigtuna kommun och bli en del av Sigtuna kulturskolas kursutbud. På så sätt får kommunens barn och unga fler kurser att välja på samtidigt som ditt företag får större möjligheter att bedriva undervisningen. Här kan du läsa mer om upplägget och hur du ansöker.

En kvinna lär ut gitarr till en ung elev som skrattar. 

Foto: Maskot Bildbyrå AB/Johnér

Så här fungerar upplägget

Privata aktörer som erbjuder undervisning i estetiska ämnen för barn och unga kan ansöka om att samarbeta med Sigtuna kommun och bli en del av Sigtuna kulturskolas kursutbud. Estetiska ämnen för barn och unga kan vara till exempel dans, musikproduktion, textildesign, bild och form, cirkus eller digitalt skapande.

Konkret innebär upplägget att du som företagare erbjuder din undervisning som en del av kulturskolans kursutbud. Barn och unga kan välja fritt bland kurserna i kulturskolans kurskatalog och kursavgiften är den samma för kurser inom samma ämnesområden, oavsett vilken aktör som erbjuder kursen. Ett fastställt belopp betalas ut till ditt företag för de elever som väljer att boka en plats på dina kurser. I det beloppet ingår elevens hela kursavgift och en ersättning från kommunen för att du bedriver undervisningen, en så kallad kulturcheck.

Detaljerad information om hur samarbetet går till

Vad får ditt företag ut av det?

Du får betalt av kommunen för att bedriva undervisningen

I det fastställda beloppet som betalas ut till dig ingår elevens hela kursavgift och en ersättning av kommunen för att du bedriver undervisningen. Hur stort beloppet är beror på om du undervisar elever enskilt eller i grupp och på hur stor gruppen är. Beloppet per elev och läsår är

  • 14 518 kronor för enskild undervisning
  • 8 098 kronor för gruppundervisning med upp till 12 elever
  • 7 098 kronor för gruppundervisning med fler än 12 elever.

Du får del av det förtroende som finns för kommunala verksamheter

När vi har frågat vårdnadshavare om vad som är viktigt när de ska boka en kurs för sina barn har de berättat att det är viktigt att kursen är en trygg plats och att kommunen är en garant för att det är en bra verksamhet med bra ledare. Att samarbeta med kommunen innebär alltså att kommunen kvalitetsgranskar din verksamhet och att det i sin tur medför en trygghet för de vårdnadshavare som bokar kurserna.

Jag hade inte vågat boka en kurs för mitt barn hos ett privat företag hur som helst men jag känner mig trygg att göra det när jag vet att kommunen står bakom kursen.

Du får möjlighet att nå fler barn och unga

Genom att du får betalt av kommunen för att bedriva undervisningen och del av det förtroende som finns för kommunala verksamheter får ditt företag också större möjlighet att nå fler barn och unga.

Film med ett företag som samarbetar med Sigtuna kulturskola

Irina Jonsson och hennes företag Aqua Sand Art erbjuder kurser för barn och unga genom att vara en del av Sigtuna kulturskolas kursutbud. Ta reda på mer om vad Irina tycker om det i en film inspelad på kulturskolan .

Syntolkning

I filmen plockar Irina fram sina sandbord som hon ansluter med en elsladd och får att lysa i olika färger. Hon strör finkornig sand på borden och skapar bilder i sanden med hjälp av att använda händerna på olika sätt. Hon lär också kulturskolans samordnare Love att strö ut och rita i sanden.

Varför gör kommunen det här?

Att privata aktörer kan erbjuda sin undervisning som en del av kulturskolans kursutbud gör att Sigtuna kommun kan öka valfriheten och utbudet av kultur för kommunens barn och unga. Genom upplägget ges barn och unga möjlighet att välja bland ett större utbud av kurser – i fler ämnen och på fler platser och tider än tidigare och till samma låga kostnad som kulturskolans övriga utbud.

Hur fungerar det för eleverna?

Barn och unga som vill boka en kurs som erbjuds av en privat aktör bokar plats på den kursen på samma sätt som de bokar plats till en av kulturskolans kurser, genom kulturskolans kurskatalog. Kursavgiften är samma för kurser inom samma ämnesområden, oavsett vilken aktör som erbjuder kursen.

Kulturskolans kurskatalog

Varför kallar ni det kulturcheck?

Upplägget som innebär att privata aktörer kan erbjuda sin undervisning som en del av kulturskolans kursutbud kallas för kulturcheck här i Sigtuna kommun. Med begreppet kulturcheck menar vi den ersättning från kommunen som den privata aktören får för att de erbjuder undervisning för barn och unga genom Sigtuna kulturskola.

Besluet om att införa upplägget med kulturcheck i Sigtuna kommun fattades för första gången av kultur- och fritidsnämnden den 20 maj 2021.

Anmäl intresse för att ingå samarbete med Sigtuna kommun

Har du ett registrerat företag som erbjuder undervisning i estetiska ämnen för barn och unga? Det kan till exempel vara dans, musikproduktion, textildesign, bild och form, cirkus eller digitalt skapande. Är du nyfiken på att veta mer eller vill anmäla ditt intresse om att ingå samarbete med Sigtuna kommun och bli en del av Sigtuna kulturskolas kursutbud? Ansökningsperioden för nya samarbeten inför läsåret 2023/2024 har stängt men du är varmt välkommen att höra av dig ändå. Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort!

Kontaktformulär

Jag är nyfiken på att veta mer eller vill anmäla mitt intresse om att ingå samarbete med Sigtuna kommun. Jag vill bli kontaktad på något av nedanstående sätt: * (obligatorisk)
Jag är nyfiken på att veta mer eller vill anmäla mitt intresse om att ingå samarbete med Sigtuna kommun. Jag vill bli kontaktad på något av nedanstående sätt:


Kom ihåg att ange ditt telefonnummer eller din e-postadress för att vi ska kunna kontakta dig på det sätt du vill bli kontaktad på.Lämna in ansökningsinformation

När ansökningsperioden inför ett nytt läsår är öppen och du har anmält ditt intresse om att ingå samarbete med oss kommer vi att fråga efter information som vi behöver för att kunna göra en bedömning av din verksamhet. Vi kommer bland annat att behöva ett registreringsbevis från Bolagsverket.

Detaljerad information om vilken information den sökande behöver lämna vid förfrågan

Informationen som vi behöver kan du skicka in via vår e-tjänst.

Vad händer sedan?

När vi har fått din ansökan och ansökningsperioden har stängt kommer vi att gå igenom alla ansökningar. När vi har gått igenom alla ansökningar kommer vi att kontakta alla sökande.

Detaljerad information om hur ansökningsprocessen går till och vad som händer efter att ansökningsperioden har stängt

En ung kille blir instruerad av en gitarrlärare. 

Foto: Maskot bildbyrå AB/Johnér

Frågor

Har du frågor om kulturcheck? Kontakta vår samordnare Love Forsberg genom att fylla i kontaktformuläret ovan.

Kontaktformulär

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.